14 sep 2021
COVID-19
Vaccinatie
Image
Coronavirus vaccin compositie in lab

2 satelliet-apotheken per ELZ

Voor de vaccinatiecentra op 15 oktober sluiten, krijgen de immuungecompromiteerde patiënten nog een 'derde prik' in het centrum. Na 15 oktober gaat men de eerste stappen zetten om de vaccinatie in te kantelen in de eerste lijn. Het gaat nog om een klein aantal patiënten, ongeveer 100 tot 300 per eerstelijnszone.

In de meeste zone's zullen de vaccins voorbereid worden via satelliet-apotheken die zelf de vaccins toegeleverd krijgen vanuit een ziekenhuisapotheek, of ziekenhuis-HUB. Die tussenstap is noodzakelijk omdat de producent enkel in diepgevroren toestand kan leveren. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal de satelliet-apotheek sneller van start gegaan. In een eerste fase heeft de overheid vooral steun nodig bij de vaccinatiecampagnes in middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. De apotheken zullen voor de instellingen in hun wijk vaccins voorbereiden en afleveren.

Per eerstelijnszone werden er aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid namen doorgegeven van apotheken die in aanmerking komen als voorbereidende apotheken. Ook werden (of worden eerstdaags) alle apotheken bekrachtigd in deze functie door de respectievelijke eerstelijnszone. We werken verder aan hoe de bestelprocedure zal lopen, hoe de afspraken met artsen zullen lopen, etc. De lokale eerstelijnszone zal daarin ook een grote inbreng hebben.