27 okt 2021
COVID-19
Opinie
Partner

VAN ondertekende de brief!

Verschillende beroepsverenigingen in de zorgsector schreven een open brief in aanloop naar het Overlegcomité van gisterenavond. Het was gericht aan minister-president Jambon, minister Beke en bij uitbreiding alle leden van het Overlegcomité.

De vierde COVID-golf is een feit en de zorgsector is zeer bezorgd over de situatie. De huidige inschattingen waarschuwen opnieuw voor forse druk op het zorgsysteem. Het gaat niet alleen over COVID-19, maar ook andere virussen die een jaarlijkse piek kennen. De zorg riep op tot doordachte voorzichtigheid. Het VAN-netwerk is akkoord met deze oproep en ondertekende mee de brief.

We vroegen niet om nieuwe lockdowns, maar om maatregelen die ons normale leven veiliger maken. Het Overlegcomité besliste gisteren het volgende:

  • We dragen opnieuw mondmaskers in publiek toegankelijke binnenruimtes. Ook het personeel in de horeca en fitness moeten een mondmasker dragen.

  • Er moet een Covid Safe Ticket getoond worden bij evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten.

  • De testcentra blijven voorlopig geopend tijdens de winterperiode.

  • Telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen.

  • Wie zich ziek voelt en denkt besmet te zijn, moet zich laten testen.

Het is goed dat het Overlegcomité deze nieuwe maatregelen inschakelt. Mondmaskers en Covid Safe Tickets zullen zeker helpen de verspreiding van het virus in te dammen. We moeten de situatie echter goed blijven opvolgen en waar nodig moeten de maatregelen snel kunnen aangepast worden.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke had het bij Terzake ook over de rol van apothekers bij het test -en vaccinatiebeleid. “We maken het mogelijk dat mensen zelf naar de apotheek kunnen gaan voor een test. We gaan overigens in het griepseizoen het veel gemakkelijker maken dat mensen een griepvaccin zomaar gaan halen bij de apotheker”, aldus de minister.

Lees hier de open brief