25 okt 2022
Communicatie
Eerste Lijn
Intern nieuws
Preventie
Sensibilisatie
Image
FIP kaart.JPG

De Astana verklaring is vier jaar oud. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO of WHO) maakte in 2018, samen met de Verenigde Naties, de verklaring die het belang van primaire gezondheidszorg aantoont. Het doel is om samen met regeringen, zorgexperten en gezondheidsinstellingen voor iedereen de hoogst mogelijke zorg voor iedereen te garanderen.

Het International Pharmaceutical Federation (FIP) vertegendwoordigt het apothekersberoep in de verklaring. Daarmee is de apotheker één van de gedreven schakels die zich inzetten voor een steeds betere gezondheidszorg. Ter gelegenheid van de verjaardag van de verklaring lanceert het FIP de ‘’FIP primary health care world map’’.

Deze interactieve kaart is een visualisatietool die de uitdagingen van apothekers toont, alsook nieuwe initiatieven waarmee deze uitdagingen worden aangepakt. Er zijn meer dan 50 voorbeelden uit 27 landen in verwerkt. De kaart gaat ook dieper in op de lessen die we leren uit de initiatieven en de toekomstvisie van de projectteams.

Het VAN-netwerk levert ook een bijdrage aan de kaart. Zo staan er in de lijst van België meer info over de Vlaamse projecten rond psychosociale noden, suïcidepreventie en dementie. Met veel dank aan onze collega’s Aline Ghijselings (CAVAsa), Barbara Verboven (suïcidepreventie) en Ilse Smets (dementiezorg).

Bekijk hier de interactieve kaart.