10 okt 2023
Campagne
Eerste Lijn
Mededeling
Onderzoek
Image
Belpreg_visuals6.jpg

Voor veel geneesmiddelen is er onvoldoende kennis over de veiligheid van het gebruik tijdens de zwangerschap. Toch gebruikt 90% van de zwangere vrouwen minstens één geneesmiddel tijdens de zwangerschap. BELpREG is een “citizen science” project van de KU Leuven. Aan de hand van online vragenlijsten verzamelen de onderzoekers informatie over het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap én de gezondheid van moeder en kind.

Zwangere vrouwen vullen tijdens de zwangerschap om de 4 weken een (korte) online vragenlijst in. Daarnaast ontvangen ze twee vragenlijsten in de eerste 8 weken na de bevalling, en een vragenlijst over de ontwikkeling van het kind op 6 en 12 maanden na de bevalling. De gegevens die zwangere vrouwen in BELpREG registreren, worden gebruikt om kennis over de veiligheid van geneesmiddelen te verbeteren. Zo kunnen toekomstige mama’s betere zorg krijgen!

Ook zwangere vrouwen die geen (chronische) geneesmiddelen gebruiken, kunnen deelnemen. Het is nodig om voldoende ‘controlepersonen’ te verzamelen. Bij voorkeur starten vrouwen zo vroeg mogelijk in de zwangerschap met hun deelname, al kunnen ze hun deelname op eender welk moment in de zwangerschap instappen.

Zwangere vrouwen kunnen zich via de BELpREG website hun deelname starten(of door het scannen van de QR code op de BELpREG flyer en poster).

 

Help jij mee?

Apothekers spelen vaak een grote rol in de zorg voor zwangere vrouwen tijdens de hele zwnagerschapsperiode. Het bekend maken van BELpREG kan ervoor zorgen dat ze in de toekomst nog beter geholpen kunnen werden.

Je kan een belangrijk verschil maken door je patiënten mee te informeren en motiveren tot deelname aan het initiatief. Dit kan bijvoorbeeld door een flyer mee te geven aan een (bijna) zwangere vrouw tijdens een aflevering van foliumzuur, een zwangerschapstest, zwangerschapsvitamines, een griepvaccin of een (OTC) geneesmiddel.

Voor meer informatie, neem een kijkje op de BELpREG website en volg BELpREG op social media (Facebook, Instagram).

Digitaal promomateriaal voor social media of digitale schermen is te vinden op https://belpreg.be/informatie-voor-zorgverleners/. Gedrukt promomateriaal kan je gratis aanvragen via info@belpreg.be, vermeld hierbij zeker het leveradres.

Samen zorgen we voor een betere zorg voor de moeders van morgen!