26 jan 2021
Interview
Vaccinatie
Image
pexels-nataliya-vaitkevich-5863389.jpg

Er wordt nog volop gevaccineerd in de Vlaamse woonzorgcentra. Ongeveer 77% van de bewoners en 41% van de medewerkers hebben momenteel een eerste dosis gekregen. Om de voorbereidingen van de vaccins goed te laten verlopen, is de hulp van een apotheker nodig.

Apotheker Manu Warreyn heeft afgelopen vrijdag met een collega vaccins helpen voorbereiden in één van deze woonzorgcentra. Wanneer de vaccinatiecentra operationeel zijn, zal hij ook klaarstaan om als farmaceutisch expert aan de slag te gaan.

 

Hoe ging de voorbereiding van de vaccins voor jou in zijn werk?

In praktijk waren we daar met een ziekenhuisapotheker die de vaccins verdunt. Er waren 2 verpleegkundigen die de vaccins optrokken (bereiden). Er was ook een arts die aan het meekijken en organiseren was. Deze controleerde ook de opgetrokken volumes.

Af en toe worden deze rollen wel eens gewisseld.

 

Is dit vergelijkbaar met de shiften van de farmaceutische experten in de vaccinatiecentra? Hoe zullen deze werken volgens u?

Er moet al zeker iemand toezicht houden, wat al zeker kan bijzitten in de rol van de apotheker. Zij moeten alle opgetrokken volumes controleren. Vooral in de laatste stap moet je zeker zijn dat er 0,3ml in de spuit zit. De injectienaald en het etiket moeten correct aangebracht worden zodat alles conform is. Als er op die manier iemand de spuiten voorbereid en een ander deze controleert, is dat zeer goed en echt noodzakelijk. Dat zou in de praktijk moeten lukken met twee halftijdse bereiders.

Weet wel dat één van hen elke vial maar één keer moet verdunnen, zodat je 6 dosissen uit een vial kan halen. De verdunner is daarmee iets vlugger klaar en kan daarna meehelpen de spuiten voor te bereiden. Het is dan ook de apotheker die alle opgetrokken volumes controleert. Daarom moet deze continu aanwezig zijn. Maar ik denk dat je met die methode in 2 uur tijd alles klaar kan hebben voor ’s morgens en dan nog eens een 2-uren-shift voor de namiddag.

En de eerste shift begint liefst iets vroeger dan de opening van het centrum. In die zin is het ook misschien beter in te plannen voor apothekers. Als je de shiften bijvoorbeeld verdeeld tussen 7u en 9u en over de middag.

 

Wat is er verder nog belangrijk aan de shiften?

Belangrijk is dat dit alles in een ontspannen, rustige omgeving gebeurd zodat iedereen goede concentratie kan behouden. Als het centrum al open zou zijn en het op één of andere manier snel zou moeten gedaan zijn, lijkt dit me geen goed scenario.

Wat je ook nog nodig hebt is genoeg licht. Je moet goed kunnen zien wat je doet. En de vaccins een uur op voorhand uit de koelkast te halen is ook handig. Zo kunnen we efficiënt de spuiten voorbereiden en de luchtbellen eruit krijgen.

 

Dus een apotheker moet er altijd bij zijn voor de bereiding?

Dat lijkt me zeker zo. Ik zou als apotheker altijd willen weten wat er precies opgetrokken en voorbereid is. Het is een belangrijke taak. En er moet een goede rolverdeling zijn. Want alleen gaat het natuurlijk niet lukken. Ik was in het woonzorgcentrum overigens met een andere collega aan het werk. Het optrekken op zich is niet moeilijk te volgen. Je bent er in principe wel vlug mee vertrokken.