4 jul 2023
Communicatie
Intern nieuws
Mededeling
Partner
Image
politieke aanbevelingen.jpg

In aanloop van de verkiezingen van 2024, stelde het VAN-netwerk in het voorjaar van 2023 acht aanbevelingen op voor een duurzaam gezondheidsbeleid in Vlaanderen. Ze kunnen een inspiratie zijn bij het tot stand komen van een Vlaams Regeerakkoord en de bijhorende beleidsverklaring.

Op Vlaams niveau blijven wij komende legislatuur aandacht vragen voor de rol van de lokale (huis)apotheker in de preventieve gezondheids- en welzijnssector. We ambiëren een meer uitgebreide rol voor de apotheker als vaccinator en streven naar duurzame zorgraden en apothekerskringen. Aandacht voor nieuwe samenwerkingsmodellen in de eerstelijnsgezondheidszorg blijft nodig en we streven naar een sterkere rol voor de lokale (huis)apotheker in het medicatiebeleid (i.e. onder meer als belangrijke schakel binnen het populatiemanagement). Er moet ook gewerkt worden aan een vergoedingssysteem voor de nieuwe activiteiten en diensten in de lokale (huis)apotheek. Tenslotte blijven we uiterst actief op het gebied van digitalisering binnen de apotheek- en, bij uitbreiding, de volledige zorgsector.

Deze aanbevelingen werden bezorgd aan Minister Crevits, het Kabinet en Departement  Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, aan de Voorzitters, de Volksvertegenwoordigers en de studiedienst van de Vlaamse partijen en andere relevante stakeholders.

Allen werden aanvullend voorzien van het jaarverslag van VAN 2022, zodat ieder zich een globaal beeld kan vormen van de focus, de werking en de prioriteiten van het Vlaams Apothekers Netwerk. Later dit jaar zullen wij eveneens, in samenwerking met APB, een globaal memorandum bezorgen met aandachtspunten voor het Europese, federale, regionale en lokale luik.