30 aug 2022
Oproep
Partner
Preventie
Image
pinactie.jpg

Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie. Op die dag vragen de organisaties achter Zelfmoord1813 en al hun partners aandacht voor de preventie van zelfdoding. Wereldwijd overlijden jaarlijks meer dan 700.000 mensen door zelfdoding. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft het doel dit cijfer tegen 2030 met een derde te laten dalen.

Wil jij ook je betrokkenheid tonen? Het symbool van deze dag is een oranje-gele pin die je kan opspelden. Deel hiervan foto’s op sociale media om de goede boodschap te verspreiden. Vanaf 7 september zijn deze pins gratis af te halen bij de deelnemende apothekers. Voeg bij het delen van de foto de hashtag #WSPD2022 en de link zelfmoord1813.be/wspd toe.

Wil je verder gaan in de suïcidepreventie? Zelfmoord1813 biedt verschillende vormingen en trainingen aan die je leren op de juiste manier om te gaan met zelfdoding en donkere gedachten bij je patiënten of binnen een organisatie.

In samenwerking met de Vlaamse mutualiteiten en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) werkt VAN aan een project om apothekers in te schakelen in de suïcidepreventie. Wat kan een apotheker precies doen om patiënten die zich niet goed voelen te helpen? De coördinator van het nieuwe project, Barbara Verboven, en Adjunct-directeur van VLESP, Kirsten Pauwels, vertellen er meer over in een interview met VAN.

“Ons uiteindelijk doel is om ervoor te zorgen dat het aantal suïcides en suïcidepogingen verminderen. De apotheker speelt een sleutelrol in de aflevering van medicatie en dus ook in de detectie, preventie, begeleiding en doorverwijzing van patiënten”, aldus Barbara.