5 apr 2023
Campagne
Event
Preventie
Sensibilisatie

Valincidenten zijn een vaak voorkomend probleem, vooral onder de oudere bevolking. Daarom organiseert het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen jaarlijkse de Week van de Valpreventie. Deze campagneweek heeft als doel ouderen, familieleden en zorgverleners te sensibiliseren en informeren over valpreventie.

Vaak zijn ouderen zich nog te weinig bewust dat vallen een probleem is en dat je het kan voorkomen. Gedachten zoals “ik ben te oud geworden”, “er is niets meer aan te doen” of “vallen overkomt mij niet” belemmeren dikwijls dat ouderen iets aan hun valrisico (laten) doen. Klinkt dit jou herkenbaar? Het is als hulpverlener van essentieel belang om de oudere bewust te maken dat vallen vaak voorkomt en ernstige gevolgen kan hebben.

De cijfers liegen er niet om: één op drie thuiswonende oudere personen en één op twee bewoners van woonzorgcentra valt jaarlijks. Een val kan iedereen overkomen. Toch wordt de valproblematiek vaak onderschat.

Vallen kan gepaard gaan met heel wat nare gevolgen, zowel fysiek als mentaal, zoals:

  • Botbreuken
  • pijn
  • Depressie
  • Bezorgdheid om opnieuw te vallen
  • Sociale isolatie.

Het goede nieuws is dat je de kans om te vallen kan vermijden door onder andere voldoende te bewegen, niet te snel recht te staan na het zitten of liggen, en te zorgen voor een veilige omgeving zonder bijvoorbeeld losliggende tapijten en slechte verlichting.

De Week van de Valpreventie, die doorgaat van 24 tot en met 30 april 2023, focust dit jaar op het belang van bewegen, waaronder regelmatig wandelen.

Apothekers kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Zij zien dagelijks patiënten van alle leeftijden in de apotheek en kunnen hun risico op vallen beter inschatten dan sommige andere zorgverleners. Zij hebben ook zicht op hun medicatiegebruik, die vaak een oorzaak zijn van de valproblematiek.

Wil jij als apotheker meewerken en jouw patiënten sensibiliseren voor valpreventie en bewegen? Dan kan je via jouw LOGO campagne materiaal bestellen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Via deze link kom je terecht op de algemene pagina van de Vlaamse LOGO’s, rechts bovenaan selecteer je jouw regio op het kaartje. Vervolgens kan je via de webshop (bovenaan) doorklikken en valpreventie selecteren, daar kan je onder andere de affiche terugvinden en gratis in jouw winkelmandje plaatsen. Bestellen is mogelijk tot vrijdag 14 april.

Bestel hier je materialen.

Image
Affiche Week van de valpreventie 2023.jpg