14 dec 2022
COVID-19
Getuigenis
Interview
Vaccinatie
Image
Quote An Delang.png

Steeds meer apothekers zijn vlot gestart met de COVID-vaccinatie in de apotheek. Bijna 5.340 Vlamingen zijn reeds bij een apotheker gevaccineerd. De vials worden goed verdeeld en de patiënten zijn zeer tevreden. An Delang, vaccinerende apotheker in ELZ Klein-Brabant Vaartland, is zeer tevreden met hoe het gaat. Nadat de eerste zenuwen wegtrokken, is vaccinatie een mooie extra dienst geworden in haar apotheek.

 

Hoe ervaar je het proces van vaccineren in de apotheek? Verloopt alles vlot met de boekingstool, het bereiden en toedienen van de spuiten? 

Eigenlijk loopt het verrassend vlot, we hadden in het begin wel wat zenuwen voor onze eerste vaccinatiedag, zowel voor het bereiden als het toedienen. Maar het is heel goed meegevallen en vlot verlopen. Wij werken niet met een boekingstool omdat we telkens willen afwachten of we aan voldoende mensen komen om een vial te openen. Wij leggen een lijst aan met geïnteresseerden en als we er 7 hebben, bellen we ze op om te vragen of ze op onze voorgestelde datum kunnen komen. Ook het bereiden van de vaccins was de eerste keer een beetje zoeken, vooral bij de 7e spuit. Maar ook dit was zeker niet moeilijk.

 

Hoe reageren je patiënten op het gevaccineerd worden bij jou?

Onze patiënten reageren heel vriendelijk en zijn heel dankbaar. Ze vroegen soms wel of ik dit wel geleerd had tijdens mijn opleiding. Wanneer ik dan uitlegde dat ik er een extra opleiding voor gevolgd had, was dat geen probleem voor hen. Verschillende mensen zeiden zelfs dat het veel minder pijn deed dan in het vaccinatiecentrum.

 

Zie je jezelf dit in de verdere toekomst meer doen? 

Ik zie mezelf dit in de toekomst zeker nog doen, het is een leuke afwisseling. Een extra dienst in de apotheek die onze rol in de eerstelijnszorg alleen maar kan versterken.