28 okt 2022
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
voorbereide vaccins.png

Van 1/11 tot 31/12 kunnen vaccinaties tegen COVID-19 ook gebeuren via apothekers, thuisverpleegkundigen en – zoals reeds mogelijk was – via huisartsen.



In afwachting van de levering door de distributeur aan de apotheken (de technische bestelmodaliteiten moeten nog afgewerkt worden), moeten de apothekers daarvoor vaccins kunnen ophalen in het vaccinatiecentrum. Er is politieke goedkeuring en mandaat om gezien de specifieke logistieke kenmerken van COVID-vaccins (multivials, bewaring) hierbij pragmatisch te werken en volgende mogelijkheden toe te staan: 

  • De apotheker mag vials (en bijhorend materiaal) bestellen en afhalen bij de farmaceutisch expert van het vaccinatiecentrum. Deze dienen correct bewaard te worden conform de bijhorende houdbaarheidstermijn per vaccintype. De apotheker is hiervan op de hoogte via het farmaceutisch draaiboek.

     
  • Bij voorkeur haalt de apotheker geen individuele, klaargemaakte vaccins op bij het vaccinatiecentrum. Zo kan de apotheker zelf beter de koudeketen bewaken van de vials.   

Huisartsen 

  • kunnen geen dozen of vials bestellen en ophalen bij het vaccinatiecentrum.

     
  • kunnen wel nog altijd klaargemaakte spuiten ophalen via een individueel of groepsvoorschrift en dienen binnen de bijhorende houdbaarheidstermijn deze vaccins toe te dienen.

     
  • kunnen klaargemaakte vaccins ook ophalen bij de apotheken die beleverd zijn door de vaccinatiecentra en kunnen met een individueel of groepsvoorschrift ook aan de officina-apothekers vragen om klaargemaakte vaccins te leveren aan hun praktijk 

     

Farmaceutische experten

Om een goede bevoorrading van apothekers vanuit het vaccinatiecentrum mogelijk te maken in de waakfase, zijn lokale afspraken over de beschikbaarheid van de farmaceutisch expert nodig. Uiteraard hoeft niet het hele vaccinatiecentrum geactiveerd te worden om vaccins uit te leveren aan apothekers.



De prestaties van de farmaceutisch expert voor het afleveren van vaccins kan aangerekend worden op het uurloon dat voorzien is in de subsidie van de vaccinatiecentra.

 

Praktische afspraken

Hier vind je het document dat ter afhaling van vials in het vaccinatiecentrum dient voorgelegd te worden door de apotheker die de vials wenst af te halen. Dit volstaat voor het afleveren en ophalen van de vials. Bewaak zeker op elk moment de koudeketen en houd ook rekening met de houdbaarheid van de vaccins.



Deze werkafspraken zijn ook van toepassing voor leveringen van vaccins tussen farmaceutische experten van vaccinatiecentra onderling en aan andere zorgsettings.



Apothekers en huisartsen kunnen zelf hun eigen vaccinaties in Vaccinnet registreren.



Thuisverpleegkundigen maken, in afwachting van hun eigen toegang tot vaccinnet, hiervoor voorlopig afspraken met de huisarts wat betreft het voorschrift en registratie.



Heb je vragen? Neem gerust contact op met vaccinatiecentra@vlaanderen.be.

Tabellen houdbaarheid en eigenschap comirnaty® variaties

Document afhalen vials