16 mrt 2022
COVID-19
Mededeling
Opleiding
Vaccinatie
Webinar
Image
vaccin_2

Aangezien de juridisch het kader nu helemaal rond is, vermelden alle overheden de apotheker als belangrijke actor in de vaccinatiestrategie die verder zal gevolgd worden. Wat het momenteel wel moeilijk maakt is het ontbreken van een officiële en degelijk verankerde vergoeding en het beleveren van de apotheek via de groothandel. Voor beiden zijn de onderhandelingen bezig, maar VAN vindt samen met jullie dat het tergend langzaam verloopt en laat niet na om de overheden hier ook op te wijzen.   

Moeten we nu bij de pakken blijven zitten? Zeker niet! Strategisch is het van erg groot belang dat we nu aantonen dat de apotheker personen kan vaccineren die anders nooit aan bod zouden komen. En dat kunnen we!

Momenteel krijg je in de software een pop-up voor elke patiënt die tussen de 3 en 8 weken geleden zijn uitnodiging voor de boostervaccinatie heeft ontvangen. Uit de cijfers blijkt  dat we opnieuw in staat zijn veel doelgroeppatiënten op een vrij eenvoudige manier te identificeren. En meer nog: deze cijfers tonen opnieuw aan hoe sterk de ‘proximiteit’ van de apothekers wel als troef kan ingezet worden. Geëxtrapoleerd over alle Vlaamse apotheken betekenen deze cijfers dat in de Vlaamse apotheken 10.000 patiënten per week kunnen worden geïdentificeerd die nog een booster zouden moeten ontvangen. Dat is een zeer hoog aantal! Niet iedereen zal er op ingaan, dat is logisch en geen probleem. Maar je weet wel wie je moet aanspreken.

Zo’n pop-up maakt het voor jou ook makkelijk om te identificeren welke patiënten je kan aanspreken voor vaccinatie in de apotheek.

Image
tabel 1

Wat met distribtutie en vergoeding?

Ook al zijn de Vlaamse plannen nog niet helemaal duidelijk toch denken we dat voor beiden, distributie en vergoeding, afspraken kunnen gemaakt worden met de ELZ en de vaccinatiecentra. Op vele plaatsen begint dit concreet vorm te krijgen en bereiden de ELZ zich nu sterk voor om na het sluiten van de vaccinatiecentra einde april toch een vaccinatieservice te blijven voorzien. Daarin heeft de apotheker een plaats, naast de huisarts. Je beroepsvereniging of je Eerstelijnszone brengt je op de hoogte van de lokale afspraken. Op sommige plaatsen zal vaccineren al vroeger kunnen.

Het registreren in Vaccinnet is voor elke apotheker een noodzakelijke voorwaarde. De ontwikkelingen zijn hiervoor klaar en de testapotheken checken vandaag het hele proces. Begin volgende week mag je van Farmaflux een mail verwachten met daarin alle informatie voor een correcte registratie in Vaccinnet.

Momenteel krijg je in de software een pop-up voor elke patiënt die tussen de 3 en 8 weken geleden zijn uitnodiging vo or de boostervaccinatie heeft ontvangen. Uit de cijfers blijkt  dat we opnieuw in staat zijn veel doelgroeppatiënten op een vrij eenvoudige manier te identificeren. En meer nog: deze cijfers tonen opnieuw aan hoe sterk de ‘proximiteit’ van de apothekers wel als troef kan ingezet worden.

Zal je vaccinatie aanbieden in jouw apotheek? Laat dan niet na je aan te melden op de lijst van apotheken die deze service zullen aanbieden. Momenteel hebben reeds 194 Vlaamse apotheken dit gedaan.

 

Op 8 maart organiseerde het VAN-netwerk een infosessie rond de laatste stand van zaken over de covid-vaccinatie door de apotheker. De sessie was gericht op apothekers actief in de zorgraden, kringverantwoordelijken en farmaceutisch experten up-to-date te brengen. Andere geïnteresseerde apothekers waren ook welkom voor deze update.