4 mei 2021
Interview
Opleiding
Preventie
Sensibilisatie
Image
Catherine Meurisse getuigenis.jpg

Een roker heeft gemiddeld 5 à 7 pogingen nodig om definitief te stoppen met roken. Maar als je de juiste begeleiding hebt, verviervoudig je je slaagkans. Apothekers kunnen patiënten daarom doorverwijzen naar een tabakoloog. Deze expert helpt, begeleidt en gidst de roker naar een leven zonder sigaretten.

Zoals Catherine Meurisse. Zij brengt vakkundig de rookgewoontes van haar patiënten in kaart, peilt naar de motivatie en versterkt deze zo veel mogelijk. Volgens haar is gezond  zelfvertrouwen het belangrijkste om de sigaret vaarwel te zeggen.

“Mensen helpen is mijn passie. Mijn mama is veel te jong gestorven aan de gevolgen van roken. Ik wenste dat zij in die tijd had geholpen kunnen worden.”

 

Waarom besloot je om als apotheker je verder in te zetten voor rookstopbegeleiding?

Omdat ik me verder wilde bekwamen in communicatie en gedragsverandering, ben ik indertijd op de opleiding tabakoloog gebotst. Bovendien is het mijn passie mensen te helpen. Rookstop geeft me hiervoor enorm veel voldoening. Mijn mama is veel te jong gestorven aan de gevolgen van roken. Ik wenste dat zij in die tijd had geholpen kunnen worden. Toen bestond een tabakoloog nog niet en werd roken nog meer aanvaard dan nu.

In de gezondheidszorg draait alles rond gedrag en gedragsverandering. De door mij toegepaste motiverende gespreksvoering kan ook gebruikt worden voor therapietrouw, diabetes, obesitas …

 

Welke rol spelen apothekers over het algemeen in rookstopbegeleiding? 

Het valt me op dat de meeste apothekers over het algemeen er niet zo veel mee bezig zijn. Ze geven wel eens een korte uitleg over de rookstopmedicatie, maar daar stopt het vaak.

Ik zou een meer proactieve aanpak aanraden, zoals wanneer men bijvoorbeeld hoestsiroop komt halen. Zo kan je vragen of iemand een roker is en polsen of die al overwogen heeft te stoppen. Heel vaak zit diep van binnen de wens om te stoppen, maar veel mensen zijn bang om te mislukken. Meer zelfvertrouwen ontlokken en ontbloten geeft de kans om deze mensen te informeren over rookstop met hulp.

 

Wat is volgens jou de belangrijkste factor om succesvol te stoppen met roken? Wat kan de apotheker doen om hiermee te helpen? 

De wil en motivatie van de patiënt om te stoppen met roken. Hoe groter die is, hoe meer kans op succes. Als er dan ook voldoende zelfvertrouwen is, geraakt men er wel. De tabakoloog zal hier helpen en samen met de patiënt een plan maken. Het is ook belangrijk om er goed voorbereid aan te beginnen.

De apotheker kan peilen naar de redenen van rookstop, de motivatie en hoe de patiënt het zal aanpakken. En natuurlijk ook adviseren om naar een tabakoloog te gaan. Een kort motiverend gesprek kan hier zeer nuttig zijn.

 

Welk advies zou je geven aan je collega apothekers om patiënten te helpen met de rookstop?

Durf proactief vragen te stellen. Wees niet bang dat de roker zich aangevallen zal voelen. Toon interesse en onthoud dat in elke roker een stopper zit.

Stel open vragen. Hoe graag wil je stoppen met roken? Wat zijn de belangrijkste redenen om te stoppen? Hoeveel rook je? Wat deed je al eerder om te proberen te stoppen? Wat weet je over rookstop met hulp? Vermijd een assessment, gesloten vragen dus, want dat komt pas bedreigend over en leidt tot weerstand.

Probeer een flow voor te bereiden om een kort motiverend gesprek te voeren. Vergeet ook geen BVAC mee te geven want bij de meeste mutualiteiten is er een tegemoetkoming voor NRT. Rookstop met hulp, een tabakoloog is ook terugbetaald. Daarnaast zijn er ook nog groepscursussen.