12 dec 2023
COVID-19
Mededeling
Sensibilisatie
Vaccinatie

In deze analyse geven we opnieuw een tussentijdse update van de COVID-19- en griepvaccinatie in de apotheek. Nogmaals bedankt aan alle apothekers voor de massale inzet om de burgers in de apotheek te sensibiliseren, informeren en vaccineren!



Tussen 1 september en 11 december 2023 werden in de Vlaamse en Brusselse apotheken 612.982 spuitjes voorbereid en 436.630 vaccins toegediend.  We zien nog steeds een lichte stijging in de cijfers. In deze tabel kun je voor elke eerstelijnszone het totaal aantal voorbereide en toegediende COVID-19-vaccins terugvinden. Bij een opsplitsing van de vaccinatie-toediening per leeftijdscategorie blijkt dat nog steeds 72% van de vaccinaties in de apotheek toegediend werden bij de vooropgestelde doelgroep van burgers met de leeftijd van 60 jaar en ouder (bron: geregistreerde CNK’s  1 september – 11 december, Farmaflux).

Image
covid cijfers dec 1.PNG
Image
covid cijfers dec 2.PNG

In de Vlaamse en Brusselse apotheken dienden apothekers tot op 11 december al 184.707 griepvaccins toe. Hier is ook nog steeds een duidelijke stijging waar te nemen. Het totaal aantal toegediende griepvaccinaties in de apotheek per eerstelijnszone kun je raadplegen in deze tabel. Zo’n 73% van de griepvaccins in de apotheek werden toegediend bij burgers met de leeftijd van meer dan 60 jaar (bron: geregistreerde CNK’s 1 oktober – 11 december 2023, Farmaflux).

Image
griep cijfers dec 1.PNG
Image
griep cijfers dec 2.PNG

Vandaag publiceerde VRTNWS een diepgaand artikel en reportage over de huidige vaccinatiecijfers van dit seizoen. Het vermeldt ook dat apothekers ongeveer 30% van de COVID-19-vaccins hebben toegediend. "Dat is toch wel een belangrijke deelname. Diezelfde rol kunnen ze vanaf dit jaar spelen voor de griepvaccinatie. Het aantal griepvaccins gezet door apothekers ligt momenteel rond zo'n 15 procent", aldus vaccinoloog Pierre Van Damme.

Lees hier het artikel