9 jul 2024
Campagne
Communicatie
Mededeling
Oproep
Sensibilisatie
Vaccinatie
Image
vaccinatieweek.jpg

In de komende weken zullen veel van je patiënten even een welverdiende vakantie nemen. Het is daarom belangrijk voor iedereen om te controleren of de nodige vaccinaties up-to-date zijn voor men op reis gaat. Dit geldt niet alleen voor reizen naar tropische oorden, maar ook voor vakanties dichterbij huis.

Gaan je patiënten binnenkort op reis? Raad hen dan zeker aan om hun vaccinatiestatus te controleren bij elke geplande reis. Zo weten ze welke vaccinaties ze moeten hernieuwen of voor het eerst moeten laten zetten. Patiënten kunnen hun vaccinatiestatus eenvoudig controleren via www.mijngezondheid.be.

Bij het kiezen van een vakantiebestemming is het handig om ook te controleren welke specifieke vaccinaties nodig zijn. Dit kan op drie manieren:

  1. Via www.wanda.be, waar je per land kunt zien welke vaccinaties aanbevolen worden.
  2. Via www.mijngezondheid.be, waar je alle vaccinaties kunt nakijken.
  3. Als er twijfels zijn over welke vaccinaties nodig zijn, kun je als huisapotheker adviseren of een afspraak bij een reiskliniek aanbevelen.

Kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, kinderen, chronisch zieken en ouderen, hebben extra bescherming nodig door passende vaccinaties bij reisplannen. Raad deze patiënten aan om goed te controleren welke vaccinaties ze nodig hebben voor een veilige reis.

Elke Vlaamse apotheker kan ook via de lokale LOGO handig campagnemateriaal bestellen om te helpen patiënten te sensibiliseren. Neem hier een kijkje naar het materiaal.

Lees hier meer info over reisvaccinaties.