12 jul 2022
Getuigenis
Interview
Opleiding
Preventie
Image
Melanie.jpeg

De preventieve rol van huisapothekers blijft evolueren. En één van de meest voorkomende preventieve vragen waar ze mee te maken krijgen blijft nog steeds rookstop. Terwijl het bemoedigend is om te zien dat er steeds meer patiënten van de sigaret af willen, moet de kennis van de apotheker ook voldoende zijn om hen te goed te helpen. De opleiding Farmaceutische Wetenschappen geeft een goede basis, maar sommige apothekers gaan verder dan dat.

Melanie Batteux is apotheker-titularis in eerstelijnszone Zennevallei. Zij is één van de apothekers die onlangs de opleiding tabakologie en rookstopbegeleiding van de VRGT hebben voltooid. Zij legt uit wat haar motiveerde en hoe ze haar nieuwe kennis zal gebruiken om haar patiënten beter te kunnen helpen.

 

Wat is volgens jou de rol van de apotheker in rookstop?

Naar mijn mening, gaat het vooral om de patiënt te ondersteunen tijdens zijn proces naar rookstop. Dit door alle mogelijke middelen en opties voor te leggen aan de patiënt met de correcte uitleg daarbij. Ideaal worden er ook bepaalde vragen gesteld om zo samen met de patiënt het middel te vinden dat het beste past. Ik denk dan aan gerichte vragen als “Hoeveel sigaretten rook je in een dag” of “rook je ook ’s nachts?”. Het is niet enkel de taak van de apotheker om het gepaste middel af te leveren maar om ook gerust te stellen en aan te moedigen. De apotheker kan ook steeds bij patiënten die het niet zien zitten om alleen of ineens te stoppen met roken het bestaan vermelden van een tabakoloog. Soms is het namelijk niet zo simpel, je hebt mensen die zwanger of ziek zijn. Een tabakoloog consulteren is terugbetaald en vele patiënten kennen zelfs hun bestaan jammer genoeg niet, terwijl dit dit meeste kans geeft op het slagen in combinatie met het gepaste rookstopmiddel.

 

Waarom nam je precies deel aan de opleiding tabakologie en rookstopbegeleiding? Wat kwam er precies zoal aan bod?

Ik nam deel om patiënten beter te kunnen begrijpen en bij te staan tijdens het rookstopproces. De opleiding van de VRGT duurt één jaar en bestaat uit een schriftelijk examen, een eindjuryexamen, een kijkstage en verslagen. Na het afleggen van deze proeven ben je een erkende tabakoloog. In het eerste semester van de opleiding is er vooral ingegaan op de theorie van het roken. Zo kreeg ik goede inzicht over de verschillende rookstopmiddelen, wat roken doet met het lichaam, wat bij zwangerschap, cardiovasculaire problemen enz. In het tweede semester is de praktijk aan bod gekomen zoals een verplichte kijkstage, lessen over motiverende gespreksvoering en casussen met acteurs.

 

Wat kan deze opleiding doen om de basisopleidingen voor apothekers inzake rookstopbegeleiding eventueel te verbeteren?

Als apotheker vond ik dit een zeer nuttige opleiding aangezien je in de apotheek vaak of bijna dagelijks in contact komt met patiënten die willen stoppen met roken of bezig zijn met een rookstop. Tijdens mijn studie Farmaceutische Wetenschappen werd er niet zo veel vermeld over rookstopmiddelen, het gebruik ervan en hoe er het best wordt omgegaan met de patiënt. Enkel de basis werd meegegeven. Maar nu weet ik meer over hoe ik met de patiënt moet omgaan, hoe ik hen kan motiveren en hoe we samen tot een blijvende gedragsverandering kunnen bekomen. Ik zou het zeker aanraden aan collega’s, het is een leerrijke uitbreiding na de opleiding Farmaceutische Wetenschappen.

 

Hoe ben je van plan de kennis praktisch te implementeren in de apotheek?

Ik voel dat ik nu grondig de patiënt het gepaste rookstopmiddel kan afleveren met de nodige uitleg en tips. Ik ga nu ook beter complexere vragen beantwoorden en zo de patiënten geruststellen. Verder zal ik buiten mijn taak als apotheker-titularis en vaccinator in het vaccinatiecentrum op mijn vrije dagen ook werkzaam zijn als tabakoloog in bijberoep vanaf 1 september.