Na jaren van bijzondere toewijding en samenwerking neemt Dirk Vos afscheid als voorzitter van VAN. Onder zijn voorzitterschap heeft het netwerk grote vooruitgang geboekt in de erkenning van de apothekers als essentiële zorgverleners. Dirk heeft vanuit het apothekersnetwerk een sterke relatie opgebouwd met de overheden en stakeholders. Hij heeft ook onder meer meegewerkt aan de implementatie van de apotheker als vaccinator en de versterking van hun rol in de eerste lijn.
Dieter Stas neemt nu het voorzitterschap over. Met zijn rijke ervaring als bestuurslid bij diverse apothekersverenigingen en door zijn betrokkenheid bij VAN vanaf het ontstaan, neemt hij vastberaden zijn verantwoordelijkheid op. We kijken alvast uit naar een nieuwe toekomst met Dieter aan het roer. Namens het hele netwerk, willen we Dirk hartelijk danken voor de aangename samenwerking en zijn inzet om VAN mee te vormen tot de netwerkorganisatie die ze vandaag is.
We spraken met Dieter en Dirk over hun kijk op de afgelopen periode, hun visie op de toekomst van VAN en de uitdagingen waarop de nieuwe voorzitter wil focussen.
Dirk was voorzitter van het Koninklijk Limburgs Apothekersverbond (KLAV) toen VAN in het leven werd geroepen. “Er was toen nood aan een eenduidig en uniek aanspreekpunt vanuit onze sector naar de Vlaamse Overheid. Maar er was ook nood aan meer”, zegt Dirk. “Vlaanderen verwachtte - en verwacht nog steeds - van zorgverleners dat ze een meerwaarde bieden; met name invulling van concrete taken en handelingen, waarbij de apotheker een verschil maakt." De perceptie van winkelier was volgens Dirk hardnekkig en werd bovendien door sommigen graag in de verf gezet. “Toch zijn we er in geslaagd op de diverse Vlaamse niveaus, en de vele overlegfora die Vlaanderen rijk is, de apotheker op de kaart te zetten, ook de link met welzijn hebben we kunnen maken."
De afgelopen jaren heeft Dirk, samen met zijn bestuur en het operationeel team, onder leiding van Hilde Deneyer, en met talloze medewerkers van de Vlaamse beroepsverenigingen, ervoor gezorgd dat VAN bij de Vlaamse Overheid en de stakeholders op de kaart werd gezet. Tijdens zijn mandaat hebben de Vlaamse apothekers aanzienlijke erkenning gekregen. "Kijk maar hoeveel respect de apothekers hebben gekregen voor hun inzet in de vaccinatiecentra en de vaccinatie in de apotheken. Het feit dat de apothekers als een belangrijke partner gezien worden in de eerste lijn bij de Vlaamse Overheid, is niet te onderschatten", aldus Dirk. Hij is ook trots op de voortrekkersrol die VAN heeft gespeeld in deze zaken. "Het feit dat de Vlaamse overheid mee ondersteund heeft dat de apotheker vaccineert, is een opsteker. Te meer omdat dit aangeeft dat we als sector onze meerwaarde bewezen hebben. Het feit ook dat andere zorgverleners VAN als volwaardige partner zien, is een realisatie waar we fier op mogen zijn."
"Als sector zijn we enorm geëvolueerd. Van doosjesschuiver naar advies geven, van winkelier naar zorgverlener. Deze evolutie was natuurlijk al aan de gang van voor mijn tijd bij VAN. Maar de stroomversnelling heb ik er wel mogen meemaken”, aldus Dirk.
Vastberaden voorzitter
Het voorzitterschap is zeker geen gemakkelijke uitdaging. Maar Dieter voelt zich goed voorbereid. Hij is al jarenlang actief betrokken bij VAN, begonnen vanuit zijn mandaat als bestuurslid bij de Kempische Farmaceutische Kring (KFK). “Dit vanaf het prille begin tot op heden”, zegt hij. “Enerzijds binnen verschillende focusdomeinen en anderzijds als waarnemend lid op de bestuursvergaderingen, heb ik mee de uitbouw van nabij kunnen volgen en mijn steentje kunnen bijdragen. Het is natuurlijk een hele uitdaging en eer om de nieuwe voorzitter van VAN te mogen zijn.”
Toch vind hij het ook wel wat spannend. “Het is een grote verantwoordelijkheid om de Vlaamse apothekers tegenover de Vlaamse Overheid en de vele stakeholders mee te mogen vertegenwoordigen en er mee voor te zorgen dat de rol en de expertise van de apotheker binnen het zorglandschap verder verankerd worden en blijven.”
Dieter beschrijft zichzelf als iemand die liever op de achtergrond en buiten de spotlights werkt. Al gelooft hij wel dat resultaten en verwezenlijkingen van VAN in de verf mogen worden gezet. “Het zijn de Vlaamse apothekers die dagdagelijks onze expertise uitdragen naar hun patiënten. Hen moeten we in de spotlights zetten en voor hen moeten we het onderste uit de kan halen. Ik heb een mandaat en verantwoordelijkheden gekregen, het is dan ook logisch dat ik mij daarvoor ten volle ga inzetten.”
Als nieuwe voorzitter, wil Dieter zich mee inzetten om de zorg en de preventie in de apotheek en de eerste lijn te verbeteren en efficiënter te maken. "Hierbij is het uiterst belangrijk om het werk en de inspanningen van onze collega’s in het werkveld, de Vlaamse apothekers, te verdedigen en te laten erkennen. Welke taken en verantwoordelijkheden kunnen de apothekers als meest toegankelijke en laagdrempelige zorgverlener opnemen binnen de zorg en preventie, hoe gaan zij hiervoor erkend en vergoed worden, hoe kunnen we dit als evenwaardige partners doen met huisartsen en andere zorgverleners?" Om deze doelen te bereiken, vertrouwt Dieter op de steun van het operationeel team en op de brede ondersteuning van tal van medewerkers uit de verschillende beroepsverenigingen. "En niet te vergeten de inzet van de apothekers in het werkveld. Zonder al deze mensen zou het onmogelijk zijn om het netwerk de slagkracht te blijven geven dat het nu heeft."
Uitdagingen en prioriteiten
De verdere erkenning en ondersteuning van de Vlaamse apotheker door de Vlaamse Overheid vindt Dieter alvast één van de prioriteiten voor de toekomst. “Als volwaardige gesprekspartner erkend worden door de Vlaamse Overheid, is essentieel voor de toekomst van onze Vlaamse collega’s", zegt hij. Daarnaast ligt zijn focus op preventie, waaronder de verankering van vaccinatie door apothekers en het inzetten van de apotheker in de vroegtijdige detectie van ziektes, zoals darmkanker en diabetes. Hij ziet ook veel potentieel in Population Health Management, waarbij apothekers gebruik kunnen maken van data. "Wij beschikken als apothekers over heel wat data waarmee we perfect actief zouden kunnen inzetten op screening van patiënten in het kader van bijvoorbeeld diabetespreventie en therapietrouw." Daarnaast pleit Dieter voor digitale transmurale medicatieoverdracht. "Momenteel gebeurt dit, als het al gedaan wordt, nog altijd op papier. Dit zou in deze tijden toch gewoon digitaal moeten verlopen."
De zorg- en welzijnssector staat dus nog zeker voor grote uitdagingen en Dirk ziet obstakels op budgettair vlak en in het personeelstekort. “Ook onze sector zal hier niet aan ontsnappen. Met dezelfde middelen meer moeten doen, misschien met minder mensen, zal het noodzakelijk maken om creatief na te denken over nieuwe samenwerkingsvormen en ondersteuning van onze apothekers en het beroep zelf," zegt Dirk. Hij sluit zich ook aan bij Dieter in zijn mening dat gerichter werken met data en populatiemanagement nieuwe mogelijkheden kunnen bieden.
Verder bouwen
Dieter wil graag op de eerdere successen van VAN voortbouwen en de expertise van Vlaamse apothekers blijven promoten bij de Vlaamse Overheid en bij andere belanghebbenden. “Een oprechte dankjewel en erkenning voor alle verwezenlijkingen van de afgelopen jaren zijn dus absoluut op zijn plaats."
Met een gezonde dosis spanning is Dieter vastbesloten om, samen met alle partners binnen VAN, de toekomstige uitdagingen aan te gaan en verder te bouwen op het werk van zijn voorganger. “Tot slot wil ik toch ook een woord van dank uitspreken naar iedereen die mij dit vertrouwen heeft gegeven en in het bijzonder naar mijn echtgenote en mijn vennoten bij Aa.Pharma, die mij de mogelijkheid geven om dit mandaat op te nemen."