2 aug 2022
Getuigenis
Opleiding
Preventie
Image
heleen.jpg

Als apotheker, sta je vaak als eerste klaar voor patiënten met rookstopvragen. Dat is al lang gekend. Bij sommige apothekers gaat dit verder dan enkel vragen beantwoorden. Sommigen spreken zelf rokers aan en leggen uit dat roken slecht is voor de gezondheid. Het kan overigens ook een negatief effect hebben op de werkzaamheid van een geneesmiddel. Dat legt Heleen Devolder uit. Zij rondde onlangs de rookstopbegeleiding van de VGRT voor apothekers af.

Na het afleggen van de opleiding, is het duidelijk voor Heleen dat er te weinig aandacht is voor de psychologie van een verslaving. Om een patiënt daar door te helpen, is er een geleerd luisterend oor nodig. “Het is aan de apotheker om te luisteren naar de patiënt, hem te begeleiden en enkele tips en hulpmiddelen aan te bieden”, aldus Heleen.

 

Heleen merkte dat ze in de apotheek vaak vragen kreeg omtrent rookstop en rookstopmiddelen. “Ik vond het belangrijk om te leren hoe ik rokers het best kon motiveren om te stoppen. Als apotheker heb je namelijk snel de neiging om de patiënten te overtuigen van wat goed is voor hen”, zegt Heleen. “Als tabakoloog, daarentegen, is het vooral de bedoeling dat je luistert en de patiënt zelf tot inzichten laat komen. Het triggerde me wel om meer te weten te komen over deze specifieke gespreksvoering. De opleiding zelf vond ik ruim en gevarieerd. Ik leerde de psychologie achter verslaving, ging diep in op de verschillende rookstopmiddelen en deed kennis op over 'motivational interviewing'.”

Bij rookstopbegeleiding is het belangrijk om niet enkel in te gaan op de mogelijke geneesmiddelen die kunnen helpen bij een rookstop. “Zo wordt namelijk enkel aandacht besteed aan de fysieke dependentie”, legt Heleen uit. “De psychologie achter de verslaving komt vaak te weinig aan bod. Het is aan de patiënt zelf om tot inzichten te komen en er moet dus ook op die mentale dependentie en gewoontegedrag ingespeeld worden.”

Heleen is nu tabakoloog en staat klaar om patiënten grondiger te begeleiden. Ze gaat zich niet alleen focussen op de geneesmiddelen, maar ook persoonlijkere mentale zorg bieden. “Ik ben van plan om te luisteren naar de noden en wensen van iedere individuele patiënt. Ik ben bereid om echt tijd vrij te maken om te zoeken naar wat voor de patiënt de meeste kans op slagen kan bieden. Als tabakoloog ben ik er nu klaar voor om dit op een gestructureerde en theoretisch onderbouwde manier te doen”, aldus Heleen.