21 mei 2021
Campagne
Getuigenis
Interview
Preventie
Project
Image
Hans Stuyven

Hans Struyven is 27 jaar lang een longarts geweest, waarna hij 6 jaar CEO was van een regionaal ziekenhuis. In deze carrière zag hij duizenden rokers per jaar met gezondheidsproblemen gelinkt aan roken. Zoals COPD, longkanker, mesothelioma, hartfalen en veel anderen.

Volgens hem is de apotheker van onmisbaar belang in de rookstop.

 

Welke rol spelen apothekers over het algemeen in rookstopbegeleiding?

De rol van de apothekers als gezondheidsadviseurs kan niet voldoende worden benadrukt. Hun beroep dient zeker geherwaardeerd naar een eerstelijnswerker die, samen met de huisartsen, een baken is voor elke patiënt.

Ze hebben heel frequent contact met de patiënt, momenten waarop dit gezondheidsadvies telkens kan gegeven. Wijzen op het belang van rookstop, de gevaren van roken, het verwijzen naar gepaste hulp en uitleg geven over rookstopmedicatie zijn maar een paar van de gezondheidsinterventies die bij rookstop nuttig zijn.

 

Wat is volgens jou de belangrijkste factor om succesvol te stoppen met roken? Waar moeten patiënten zoal mee rekening houden?

Probeer je patiënten continue te begeleiden. Laat de rookstop passen in een ganse aanpassing van de levensstijl. Geef de juiste ondersteuning en tips bij tijdelijk falen. Soms ik ook psychische hulp een grote troef. Zorg dat de burger bewust is van de nefaste gevolgen van roken.

 

Welk advies zou je geven aan apothekers om patiënten te helpen in de rookstop? 

Gewoon doen. De gezondheidswinst en gewonnen levensjaren zijn indrukwekkend in vergelijking met welke gezondheidsinterventie dan ook. Rookstop zou 1 op 3 kankers voorkomen. Na