23 aug 2024
Communicatie
Eerste Lijn
Mededeling
Oproep
Partner
Preventie
Vaccinatie
Image
Vlaanderen_is_zorgzaam_gezond_samenleven_Pantone19-4052_CMYK.png

Het Departement Zorg verspreidde een bericht naar alle zorgverleners over de evoluerende situatie van het Mpox-virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 14 augustus 2024 de uitbraak van een nieuwe variant, clade Ib, in Afrika uitgeroepen tot een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang. De variant verspreidt zich snel in landen zoals DR Congo, Burundi, Oeganda, Kenia en Rwanda, en er wordt verwacht dat ook in Vlaanderen in de komende weken en maanden infecties zullen voorkomen.

De Risk Assessment Group (RAG) heeft de risico's voor de algemene bevolking als laag ingeschat. Ook voor reizigers die geen nauw contact hebben met de getroffen gemeenschappen, blijft het infectierisico laag. Het Mpox-virus verspreidt zich voornamelijk door huid-op-huidcontact met een geïnfecteerde persoon.

Toch worden alle zorgverleners verzocht waakzaam te blijven voor mogelijke Mpox-gevallen, vooral bij personen met een recente reisgeschiedenis naar getroffen gebieden. Verdachte of bevestigde gevallen moeten direct gemeld worden aan het Departement Zorg. De richtlijnen uit 2022 blijven van kracht, waarbij quarantaine en isolatie noodzakelijk zijn.

De Hoge Gezondheidsraad onderzoekt momenteel de noodzaak van preventieve vaccinatie voor specifieke risicogroepen. Post-exposure vaccinatie kan worden aangeboden na overleg met een arts van het Departement Zorg.

 

Meer info, advies en richtlijnen in het bericht van het Departement Zorg.