23 aug 2024
Communicatie
Event
Intern nieuws
Mededeling
Preventie
Vaccinatie

Het najaar van 2024 wordt een boeiende periode voor de Vlaamse apotheker. Het VAN-netwerk organiseert en ondersteunt met veel enthousiasme een reeks grote evenementen en campagnes die de apothekersgemeenschap samenbrengen en hun cruciale rol in de gezondheidszorg onderstrepen. Van vakbeurzen en vaccinatiecampagnes tot preventieacties en een gala-avond, hier is wat je dit najaar kunt verwachten.

Image
Algemeen - logo nog toe te voegen.png

Pharmanology 2024 - innovatie in de apotheeksector

Op 12 en 13 oktober vindt Pharmanology 2024 plaats in Waagnatie, Antwerpen, dé vakbeurs voor ondernemende apothekers. Dit tweedaagse evenement biedt een uitgebreid programma van lezingen, workshops en exposities over de nieuwste trends en technologieën binnen de apotheeksector. Innovaties zoals apotheekinrichting, software en robotica staan centraal.

De beurs biedt een unieke kans om inzichten te krijgen van deskundigen, nieuwe professionele contacten te leggen en kennis te maken met toonaangevende leveranciers. Het VAN-netwerk zal ook aanwezig zijn met een eigen stand, waar je meer te weten kunt komen over belangrijke projecten zoals de Maand van de Preventie, Suïcidepreventie in de apotheek, en vele andere initiatieven uit ons verleden en in onze toekomst. Daarnaast is er een uitgebreid sociaal programma, ideaal om op een informele manier te netwerken met collega's.

Image
voorbereide vaccins.png

Najaarsvaccinatiecampagne 2024- bescherming voor iedereen

De jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen griep en COVID-19 staat weer voor de deur, en apothekers zullen ook dit jaar een belangrijke rol spelen. Tijdens een speciale infosessie werd er verdere toelichting gegeven over de praktische aspecten van de campagne dit najaar. Net zoals voorgaande jaren zullen apothekers ingezet worden om kwetsbare personen te motiveren zich te laten vaccineren. Het Departement Zorg stuurde ook een bericht naar alle vaccinatoren om hen op te hoogte te brengen van de belangrijkste details van de najaarsvaccinatie van dit jaar. Het bericht bevat onder meer informatie over hoe en wanneer COVID-19-vaccins kunnen besteld worden en welke de prioritaire doelgroepen zijn.

Houd zeker onze communicatie in de gaten. Want we ondersteunen tijdens deze campagne alle vaccinerende apothekers verder met onze jaarlijkse reeks vaccinatienieuwsbrieven. Die zullen verder ingaan op het laatste nieuws, de praktische info en enkele tussentijdse cijfers van de vaccinatiecampagne.

Het Departement Zorg lanceerde ook recent een nieuwe campagne om het belang van vaccinatie tijdens de zwangerschap onder de aandacht te brengen. Een belangrijke maatregel om zowel moeders als hun ongeboren kinderen te beschermen tegen ernstige gezondheidsrisico's. Apothekers kunnen een belangrijke bijdrage leveren door hun zwangere patiënten te informeren over het belang van tijdige vaccinatie en hen aan te moedigen contact op te nemen met hun zorgverlener. Voor meer informatie en campagnemateriaal kun je terecht op allesovervaccineren.be of via het Logo van jouw regio.

Image
banner nieuwsbrief_2024_mvdp.png

Maand van de Preventie 2024: Focus op therapietrouw bij diabetes type 2

De Maand van de Preventie is een jaarlijkse actie van het VAN-netwerk die de preventierol van apothekers in de kijker zet. Dit jaar, tijdens de maand november, ligt de focus op therapietrouw bij diabetes type 2-patiënten. Deze doelgroep vereist extra aandacht omdat een goede therapietrouw essentieel is om complicaties te voorkomen en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren.

Tijdens deze maand worden apothekers ondersteund met hulpmiddelen en informatie om met hun patiënten in gesprek te gaan over het belang van therapietrouw. Dit thema sluit aan bij de bredere preventie-inspanningen die apothekers ondernemen, en biedt hen de kans om hun rol als zorgverlener te versterken. De Maand van de Preventie is een vervolg op eerdere succesvolle edities, zoals de focus op rookstop en huidkanker in voorgaande jaren.

Image
apothekersbal 2024

Apothekersbal 2024: Een feestelijke afsluiting van het jaar

Het Apothekersbal is terug en belooft ook dit jaar een onvergetelijke avond te worden. Op zaterdag 23 november verzamelen apothekers zich in zaal Den Oven in Boom, Antwerpen, voor een glamoureuze gala-avond. Dit jaarlijkse evenement is dé gelegenheid om samen met collega's het glas te heffen, herinneringen op te halen en nieuwe contacten te leggen in een feestelijke sfeer.

Tickets voor het bal zijn vanaf september verkrijgbaar, dus noteer de datum alvast in je agenda. Het VAN-netwerk zal natuurlijk ook aanwezig zijn op dit evenement, dat een perfecte afsluiting vormt van een actief en betrokken najaar voor apothekers