Het project #CAVAsa heeft drie jaar lang gewerkt aan het bespreekbaar maken van psychosociale noden met de apotheker. Het initiatief is een samenwerking tussen VAN en CAW. Door middel van training en ondersteunend materiaal werden apothekers uitgerust om psychosociale problemen te detecteren, patiënten te informeren en door te verwijzen naar geschikte diensten. Tussen 2021 en 2024 namen 387 apotheken deel en registreerden zij 415 patiëntencontacten over psychosociaal welzijn. Na drie inzichtvolle jaren sloot het project eind februari af. De focus ligt nu op het verankeren van deze rol van lokale apothekers in de dagelijkse praktijk.

Wat is #CAVAsa?
Huisapothekers zijn toegankelijke zorgverleners, die dagelijks in contact komen met (vaak kwetsbare) burgers. Naast farmaceutische zorg nemen ze steeds meer een rol op inzake preventieve zorg en gezondheidsadvies. Dit alles maakt het tot geschikte partners om onvervulde psychische noden te detecteren. We zien de laatste jaren een toename in psychosociale problemen en dit maakt het project waarbij verbinding wordt gemaakt tussen zorg en welzijn in de eerste lijn, met de focus op detectie van en interventie bij psychosociale problemen des te waardevoller.
Interventies
In totaal werden 374 patiëntencontacten geregistreerd. 92% van de gesprekken vond plaats in de apotheek, met 31 gesprekken in een aparte ruimte; typische duur is 5-15 minuten. Ongeveer 74% van de patiëntcontacten betrof vrouwen, voornamelijk van middelbare leeftijd. Mogelijk praten vrouwen sneller openlijk over psychosociale moeilijkheden. In 60% van de gevallen werd een wegwijzertje meegegeven, en 24% leidde tot directe doorverwijzing naar het CAW via het online aanmeldformulier.


Bevraging deelnemers
Om de impact van deelname aan #CAVAsa in kaart te brengen, werd een bevraging uitgevoerd bij deelnemende apothekers. In totaal vulden 131 deelnemende apothekers de vragenlijst in.
- 75% van de deelnemers is in zekere mate geëngageerd, waarbij 9% erg geëngageerd is.
- Info over CAW en psychosociale problemen wordt als meest nuttig ervaren.
- 87,1% gebruikt wegwijzerfolderers, 62,9% geeft ze aan patiënten met vermoedelijke noden.
- Deelnemende apothekers ervaren meerwaarde in het leren kennen van het CAW en gericht doorverwijzen, dankzij de opleiding en materialen.
Belanghebbendenoverleg
Het belanghebbendenoverleg van het #CAVAsa-project, dat eind januari plaatsvond, bracht belanghebbenden, beleidsmakers en experts samen om terug te blikken op de afgelopen drie projectjaren. Vertegenwoordigers van het Departement Zorg, federale partners, universiteiten, expertisecentra, Geestelijke Gezondheidszorg-koepels, beroepsverenigingen, welzijns- en patiëntenverenigingen waren aanwezig en deelden waardevolle inzichten. De deelnemers kregen een inleiding met onderzoeksresultaten, inzichten over de meerwaarde van het project en een vooruitblik. De daaropvolgende discussies, die de nodige acties om de rol van apothekers op dit gebied te erkennen aankaartten, waren ook zeer waardevol.
Materialen
Het projectteam ontwikkelde samen met de apothekers uit de pilootprojecten een pakket aan materialen om de apothekers te ondersteunen, waaronder:
- een wegwijzer
- een poster
- een luikfolder
- een notitieblok
Daarnaast kregen de betrokken apothekers de nodige opleiding om signalen van psychosociale problemen te herkennen en worden er op geregelde tijdstippen intervisies georganiseerd.
Download hier al het materiaal
Meer info over het project vind je terug op cavasa.be.