Valincidenten zijn een vaak voorkomend probleem, vooral onder de oudere bevolking. Ongeveer één op drie van de thuiswonende 65 plussers valt minstens één keer per jaar. Een derde onder hen meerdere keren. In een woonzorgcentrum zijn die cijfers zelfs nog hoger: ongeveer 50 tot 70% van de bewoners valt een keer per jaar. Daarom organiseert het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen jaarlijkse de Week van de Valpreventie. Deze campagneweek heeft als doel ouderen, familieleden en zorgverleners te sensibiliseren en informeren over valpreventie.
Een valincident kan ernstige lichamelijke, psychosociale en financiële gevolgen hebben. Niet alleen zijn verstuikingen, snijwonden en fracturen een probleem. Men kan ook valangst, een verlies van zelfvertrouwen, of zelfs depressie krijgen.
In deze 10de editie, worden de vijf Vlaamse provincies en Brussel uitgedaagd om de strijd tegen elkaar aan te gaan voor de titel van ‘beste valpreventieprovincie van het jaar’. Er zijn vier opdrachten te vervullen die focussen op belangrijke valrisicofactoren.
Op het einde Week van de Valpreventie zullen we weten welke provincie zich de ‘beste valpreventie-provincie van het jaar’ mag noemen.
Multidisciplinaire valpreventie
Apothekers zijn als laagdrempelige zorgverleners een goede schakel in de valpreventie. Maar ook andere zorgverleners kunnen helpen om vallen te voorkomen. Met dit idee startte apotheker Ilse Smets een speciaal multidisciplinair project. Ze werkt samen met thuisverpleegkundige David Teurfs en kinesitherapeut, Michel Schotte aan een plan waarin verschillende zorgverleners gepast advies geven. Het doel van dit samenwerkingsplan is om de patiënt zo lang mogelijk thuis te kunnen laten verblijven.
“Elke zorgverlener bekijkt een ander aspect dat een oorzaak kan zijn valpartijen” legt Ilse uit. “Ik kijk als apotheker naar het gebruik van medicatie. De kinesitherapeut ontfermt zich over de spierkracht en stabiliteit van de patiënt en neemt fysieke testen af. De thuisverpleegkundige is vaak een vertrouwenspersoon en onderzoekt gevaarlijke situaties in de woning van de patiënt.” Later worden alle bevindingen gebundeld in een rapport dat wordt doorgegeven aan de huisarts van de patiënt, die dit op zijn beurt met hen verder bespreekt.
Het project begon eerst met de gemeenschappelijke patiënten van de verschillende zorgverleners, maar is intussen geëvolueerd naar ook andere patiënten. “Zowel patiënten als onze collega’s staan hiervoor open en we hebben nog geen negatieve reacties gehad”, zegt Ilse. “Het is overigens niet de bedoeling de patiënten van elkaar ‘af te pakken’. We werken allemaal samen aan eenzelfde doel.”
Sensibilisatie
Volgens Ilse is de grote moeilijkheid nog steeds om mensen te sensibiliseren. “Men heeft nog steeds de mentaliteit dat ‘vallen hoort bij het ouder worden’. Wanneer je ouder wordt, gebeurt het al iets meer, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Spijtig genoeg, leeft dit idee nog niet echt bij iedereen. Dus er is nog werk aan de winkel om mensen te informeren en te overtuigen”, aldus Ilse.
Meer info over de Week van de Valpreventie.