2 jun 2021
COVID-19
Eerste Lijn
Interview
Image
VVL

Dankzij hun beroepsvereniging hebben logopedisten de van de zorg voor hun patiënten zo goed mogelijk onderhouden. Hierbij hebben heel wat logopedisten beroep kunnen doen op de lokale huisapotheker, die een belangrijke rol speelt bij bijvoorbeeld het aanschaffen van beschermingsmateriaal. Dat was helemaal niet zo evident in de beginperiode van de pandemie, maar de logopedisten zijn de apothekers dankbaar.

Ronny Boey, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (VVL), en Pol De Meyere, lid van het Directiecomité VVL, vertellen ons over de maatregelen die logopedisten nemen tijdens de pandemie. En ook hoe nu het grootste deel van de logopedisten gevaccineerd is.

 

Hoe gaan logopedisten dagelijks te werk met de coronamaatregelen?

Toen vanaf begin maart 2020 het nieuws over het virus stilaan duidelijk werd, begon een tumultueuze tijd voor onze beroepsvereniging. Vrij snel heeft de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten (VVL) zelf de touwtjes in handen genomen om haar leden met raad en daad bij te staan. De eerste stap was het ter beschikking stellen van zowel de juiste informatie als beschermingsmateriaal specifiek voor de logopedische praktijk. Zo heeft de VVL zelf een lading gecertificeerde mondmaskers aangekocht voor de logopedisten. Het kunnen ter beschikking stellen van onder meer plexischermen, toen helemaal niet gemakkelijk verkrijgbaar, is toch snel gelukt. Vloerstickers om afstand aan te geven zijn gedrukt, alcoholgels ter beschikking gesteld, informatieposters opgesteld met aanwijzingen en informatie die de logopedist kan aanbrengen of aan de patiënt kan geven.

In 2014 stelden we telelogopedie voor aan het Overeenkomstencommissie Logo-Mut op het RIZIV. Dit is toen spijtig genoeg bij herhaling zonder gevolg gebleven. De pandemie maakte plots duidelijk dat telepraktijk wel noodzakelijk en effectief was. We hebben de terugbetaling ervoor opgenomen en onze leden de nodige opleiding gegeven.

Er is een compensatie bekomen voor de aankoop van de beschermingsmiddelen. Alsook wat meer flexibiliteit voor het administratief afhandelen van aanvragen voor tussenkomst in de behandeling.

De VVL-leden ontvangen wekelijks de elektronische nieuwsbrieven. In covid-tijden zijn dat er soms verschillende per week. Het doel is snel, accuraat en betrouwbaar te informeren. Daarnaast staat de infolijn dagelijks ter beschikking.

Tot besluit stellen we vast dat er duidelijk een achterstand van zorg is op te halen geweest vanaf september en dit voor ongeveer 25% tegenover niet-Covid-jaren.

 

Op welke manieren staan logopedisten de vaccinatiestrategie bij?

Van bij het begin van de pandemie stond de VVL in nauw contact met het Agentschap Zorg & Gezondheid, het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers, het RIZIV, VIVEL en veel anderen. Op vraag van het Agentschap heeft de VVL snel geschakeld om lijsten van actieve logopedisten uit de eerstelijnszorg aan te leveren voor de prioritaire vaccinatie.

We hebben de informatie over de vaccins en de procedures op de voet kunnen volgen en communiceren aan de logopedisten. De ondersteuning vanuit het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers en de deskundige informatie uit de taskforce het Vlaams Agentschap heeft zeker bijgedragen. Zo konden de leden geïnformeerd en gemotiveerd worden zich te laten vaccineren. De vaccinatieteller bij de logopedisten bedraagt momenteel 89.2%. We ondersteunen waar nodig het functioneren van de vaccinatiecentra en zijn erg positief over de deskundige medewerking van artsen, verpleegkundigen en apothekers.

 

Hoe kunnen logopedisten en apothekers nog zoal samenwerken als zorgverleners, buiten Covid-19?

Apothekers hebben intensief patiëntencontact, vaak omwille van medicatie voor aandoeningen die ook door logopedisten gezien worden. De logopedist heeft redelijk wat patiënten die medicatie krijgen voor verschillende problemen. Dat is het geval bij onder andere neurologische patiënten, maar evengoed bij patiënten die stotteren, met ADHD, dyslexie of een andere stoornis. Logopedisten kunnen hun kennis over medicatie en de effecten daarvan zeker nog verbeteren. Op dit gebied zijn er zeker nog mogelijkheden tot samenwerking en uitwisselen van informatie. De huisapotheker kan hiervoor een interessante rol spelen maar is bij de logopedisten nog weinig bekend.

Hoe dan ook zijn de contacten tussen de zorgverleners, ook dankzij de pandemie, reeds geïntensifieerd.