15 nov 2021
Campagne
Preventie
Project
Sensibilisatie
Image
Vrouw in veld, bron: Freepik.com

VAN werkt mee aan het nieuw Vlaams actieplan suïcidepreventie

De apotheker is het eerste aanspreekpunt als het gaat over het goed gebruik van geneesmiddelen, maar steeds vaker ook voor diverse gezondheidsvragen, zoals advies over een gezonde levensstijl of met betrekking tot mentaal welzijn. VAN is er dan ook van overtuigd dat we deze rol nog verder dienen in te bedden in het Vlaamse gezondheidslandschap.

Met het project #CAVASa zette VAN de eerste stappen naar een andere rol voor de apotheker: de apotheek wordt hierbij ingeschakeld als detectiekanaal voor personen voor psychosociale klachten. In samenwerking met de Vlaamse mutualiteiten en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) werkte VAN een voorstel uit om apothekers in te schakelen in de suïcidepreventie. Dit voorstel past in het nieuwe Vlaamse actieplan suïcidepreventie dat eind dit jaar wordt gefinaliseerd.

Het voorstel waar VAN mee aan werkte legt focus op het beperken van de toegang tot middelen voor zelfmoord. Uit onderzoek blijkt immers dat driekwart van de suïcidepogingen in Vlaanderen gebeurt met geneesmiddelen. VAN wil, samen met de betrokken partners inzetten op de deskundigheidsbevordering van apothekers en de educatie met betrekking tot het medicatiebeheer van personen met suïcidale gedachten.

In de eerste plaats gaat het over het opleiden van apothekers om signalen van suïcidaal gedrag te herkennen, actief het gesprek aan te gaan en door te verwijzen waar nodig. Daarnaast is het van belang apothekers te informeren over de aflevermogelijkheden van geneesmiddelen aan personen met suïcidaal gedrag, en de begeleiding daarbij. Samen met de universiteiten wil VAN bekijken op welke manier het thema een plaats kan krijgen in de basisopleiding, door bijvoorbeeld in te zetten op medisch-farmaceutisch overleg tussen apotheker-stagiairs en huisartsen in opleiding.

Naast het voorstel over het bevorderen van de kennis van de apotheker diende VAN een voorstel in om onderzoek te voeren naar de zelfmoordcijfers bij apothekers. Uit een onderzoek bij huisartsen bleek dat zelfdoding bij apothekers vijf keer meer voorkomt dan in de algemene Vlaamse bevolking. De verklaring voor deze cijfers is mogelijk de werk- en tijdsdruk van de apothekers, de collegiale druk, veeleisende patiënten die als belastend ervaren worden, persoonlijkheidskenmerken zoals perfectionisme en faalangst, maar vooral de kennis over en toegang tot geneesmiddelen die als zelfdodingsmiddel gebruikt kunnen worden. VAN wil dan ook verder onderzoek en een actieplan om deze cijfers terug te dringen.

Verschillende organisaties dienden voorstellen in voor het nieuw Vlaams actieplan suïcidepreventie. Al deze voorstellen werden onder loep genomen en ondergingen een gezondheidseconomische analyse. Het is nu aan de politiek om te beslissen welke acties worden meegenomen in het finale plan dat tegen eind dit jaar wordt verwacht.

 

Ben je benieuwd naar de verschillende voorstellen? Neem dan deel aan de gezondheidsconferentie suïcidepreventie op 19 november.