6 sep 2024
Campagne
Communicatie
Digitalisatie
Intern nieuws
Mededeling
Partner
Preventie
Image
welldata poster.PNG

Preventie is al jarenlang een focuspunt van het Vlaams Apothekers Netwerk. Apothekers evolueerden de afgelopen jaren naar een steeds meer zichtbare taak in preventie, sensibilisatie en screening. Binnen deze preventieve zorg ontstaan echter ook steeds meer nieuwe mogelijkheden voor technologische vernieuwingenGezondheidsdata, verzameld via wearables en apps, kunnen ook een cruciale rol spelen in de toekomst van preventieve zorg. Momenteel zijn deze data vaak gefragmenteerd en er ontbreekt vandaag een duidelijke regelgeving om deze uit te wisselen of samen te brengen. Daarom zet de Europese Unie stappen met de ontwikkeling van de Europese Gezondheidsdataruimte.



Het Interreg project WellData: ‘Dataruimte voor Preventie’, waarbij VAN als partner betrokken is, neemt een pioniersrol op in de grensregio Vlaanderen-Nederland, met een pilootproject waarbij gezondheidsbevorderende technologieën en de bijhorende persoonlijke gegevens over levensstijl, welbevinden, gezondheid(szorg) en dagelijks functioneren uitwisselbaar te maken en samen te brengen. Door zo’n grensoverschrijdende gegevensstroom mogelijk te maken, worden burgers, zorgprofessionals, overheden en bedrijven voorbereid om zich aan te sluiten bij de gegevensstrategie die de EU ontwikkelt.



Hiermee wordt de basis gelegd voor een datagedreven en preventiegerichte gezondheidszorg, wat onder meer een betere samenwerking tussen zorgprofessionals zal betekenen. Op deze manier bouwen we samen aan een toekomst waarin preventie en data ingezet worden om de druk op de gezondheidszorg te verlichten en de volksgezondheid te optimaliseren.

Meer info over het project