14 mrt 2022
Eerste Lijn
Getuigenis
Interview
Partner
Student
Image
Pascaline

Het beroep van de apotheker evolueert snel. Daarom is het belangrijk om farmaceutische opleidingen zo veel mogelijk up-to-date te houden zodat de nieuwe generaties apothekers direct goed zitten in het snel veranderende landschap. Daarom heeft VAN een goede samenwerking met VFSO (Vlaams Farmaceutisch Studenten Overleg). Zij overkoepelen de Vlaamse apothekersstudenten en brengen hen dichter bij elkaar.

We spraken met Pascaline Moyersoen, sinds kort de nieuwe voorzitter van VFSO, over haar verwachtingen en visie van de toekomst van nieuwe apothekers wen wat onze samenwerking daarvoor kan betekenen.

VFSO organiseert op 26 maart de 4de editie van de Pharma Career Day, dé jobbeurs voor Vlaamse farmaciestudenten. De vele infosessies geven alle info over jobmogelijkheden, solliciteren, bedrijven en beroepsverenigingen. Het VAN-netwerk zal ook aanwezig zijn en 2 sessies geven over vaccinatie en preventie.

 

Hoe ervaren jullie je rol binnen VFSO met een nieuw team en nieuwe voorzitter?

Als voorzitter van VFSO probeer ik het team samen te brengen en zorg ik ervoor dat de communicatie tussen de verschillende teamleden vlot verloopt. Ik ben trots te kunnen zeggen dat we er dit jaar opnieuw in geslaagd zijn om een gemotiveerd team samen te stellen. Uit de teambuildings is ook snel gebleken dat er een goede groepssfeer is binnen het team, wat de werking van VFSO enkel ten goede komt. 

Een nieuw team brengt zowel nieuwe ideeën als uitdagingen met zich mee. Het is interessant om de kennis en ervaring van de vorige teams telkens te combineren met de spontaniteit en creativiteit van nieuwe leden. Ook al zijn er jaarlijks veranderingen in het team, we proberen telkens een zekere continuïteit te garanderen.

 

Wat verwachten jullie van de samenwerking tussen VFSO en VAN?

Een nauwe samenwerking tussen VFSO en VAN geeft ons een breed overzicht van wat er leeft bij de apothekers en hoe we de belangrijkste thema’s naar de studenten kunnen overbrengen. We doen ook ons best om de stem van de huidige farmaciestudenten te laten weerklinken tijdens de vergaderingen met VAN. Samen met VAN kijken we naar welke aspecten minder aan bod komen tijdens de opleiding en toch een meerwaarde kunnen bieden aan toekomstige apothekers. We proberen hier tijdens onze trainingen en evenementen dan ook op te focussen.

 

Hoe kunnen apothekers in spe volgens jullie verder bijdragen in de bestrijding van COVID-19?  

Veel studenten hebben zich tijdens de crisis ingezet in de vaccinatiecentra, vaak als vrijwilliger. Ik denk dat de farmaciestudenten bereid blijven om dit te doen in gelijkaardige situaties. Daarnaast beschikt de farmaciestudent over de nodige kennis om mensen uit zijn/haar omgeving te informeren over COVID-vaccinatie.

 

Welke evoluties zien jullie in de rol van apothekers over de laatste maanden?

We merken dat de apotheker tijdens de pandemie een belangrijke rol gespeeld heeft. Vele apothekers waren snel bereid om tijdens deze uitzonderlijke situatie extra taken op zich te nemen, zoals het afnemen van antigeentesten en binnenkort ook de toediening van vaccins. Ook speelt de apotheker een belangrijke rol in het informeren van zijn/haar patiënten over de geldende quarantainemaatregelen en de voordelen van vaccinatie.

Het is belangrijk dat de apotheker zijn centrale rol in de farmaceutische zorg en de medicatiebewaking behoudt. Daarnaast kan de apotheker in de toekomst zijn belangrijke positie binnen de eerste lijn verder uitbouwen door samen met de andere zorgverleners in de eerste lijn te streven naar een gezonde samenleving. Dit kan door mee te werken aan projecten rond onder andere goed geneesmiddelengebruik, suïcidepreventie en verhoging van de vaccinatiegraad.