12 apr 2022
Communicatie
Event
Mededeling
Oproep
Image
ph banner.JPG

Op 6, 7 en 8 mei gaat de vakbeurs Pharmanology door in Brussels Expo. Tijdens die dagen kan je maar liefst 36 workshops volgen over uiteenlopende onderwerpen. Er zijn 3 conferentiezones, genaamd HUB's, opgesteld in het midden van de beursvloer. Dit zijn 'stille zones' waar je de interactieve sessies kunt volgen. 

Het VAN-netwerk is er ook bij met 6 verschillende onderwerpen op 9 momenten tijdens de beurs. Tijdens deze sessies gaan onze sprekers dieper in op wetenschappelijke onderzoeken, dagdagelijkse apothekerstaken en toekomstige initiatieven in verband met deze onderwerpen:

 

Rookstop



Titel

De impact van apothekers op de volksgezondheid: de rol van big data in de VAN-rookstopcampagne

Datum & tijd

Vrijdag 6 mei, 20u – 20u30

Locatie

HUB 1

Beschrijving

Prof. Lies Lahousse licht toe hoe data uit de dagdagelijkse praktijk het wetenschappelijk onderzoek rond farmaceutische zorg ondersteunt. Aan de hand van onder meer de rookstopcampagne van het Vlaams Apothekers Netwerk, wordt dieper ingegaan op de impact die apothekers kunnen hebben in preventie en op de volksgezondheid.

Spreker

Prof. dr. apr. Lies Lahousse

 

ADEM-project



Titel

Implementatie GGG COPD door de officina-apotheker: het ADEM-project

Datum & tijd

Zaterdag 7 mei, 17u30 – 18u

Zondag 8 mei, 13u15 – 13u45

Locatie

HUB 1

Beschrijving

COPD is een chronische longaandoening die bijna 800.000 Belgen treft. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het wereldwijd de derde grootste doodsoorzaak. COPD is progressief en onomkeerbaar. Preventie, een vroege diagnose en een aanpak op maat van de patiënt zijn dus cruciaal om de aandoening te bestrijden.

In september 2021 zetten het Vlaams Apothekers Netwerk, Chiesi, Zorgzaam Leuven en de KU Leuven hun schouders onder het ADEM-project, waarbij men werkt aan het GGG COPD. In deze sessie bekijken we hoe de implementatie van dit GGG COPD in de apotheek verliep en hoe we de multidisciplinaire samenwerking kunnen stimuleren met een MFO COPD.

Sprekers

Apr. Mare Claeys, Lotte Herbots

 

Zorgzame Buurten

Titel

Zorgzame Buurten: rookstop in Kessel-Lo

Datum & tijd

Zondag 8 mei, 14u – 14u30

Locatie

HUB 1

Beschrijving

Het model van zorgzame buurten en buurtteams wordt ontwikkeld en getest in projectregio van Zorgzaam Leuven, eerstelijnszone Leuven. Met dit model streven we naar een geïntegreerde en populatiegerichte zorg op buurtniveau.

In een zorgzame buurt wordt multidisciplinair samengewerkt rondom unieke uitdagingen en cases. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op het rookstop-project dat georganiseerd wordt door het zorgzame buurtteam Kessel-Lo in samenwerking met Zorgzaam Leuven, het Vlaams Instituut Gezond Leven, het Vlaams Apothekers Netwerk en Kom op tegen Kanker.

Sprekers

Apr. Paulien Michiels

 

Huidkanker

Titel

maand van de preventie – huidkanker: panelgesprek rond het belang van preventie inzake huidkanker & de bijhorende rol van de apotheker

Datum & tijd

Zaterdag 7 mei, 14u – 15u

Locatie

HUB 3

Beschrijving

Zo’n  1 op 5 personen krijgt immers voor de leeftijd van 75 jaar de diagnose van huidkanker. Apotheker kunnen als laagdrempelige zorgverleners hun bijdrage leveren aan het voorkomen ervan. Welk advies is nodig vanuit patiëntenperspectief? Wanneer zien dermatologen deze patiënten en welke handig tips en tricks vinden zij belangrijk? Tijdens een panelgesprek, gemodereerd door Guy Tegenbos, gaan we met verschillende stakeholders dieper in op het belang van de preventie van huidkanker. Naast Dr. Maselis (Dermatoloog & voorzitter Euromelanoma), Marianne Bosman (Patiëntenvereniging; Melanoompunt) zal Brigitte Boonen (Stichting tegen Kanker) haar bevindingen meegeven. Last but not least zal ook een apotheker de link leggen met de dagelijkse praktijk.

Sprekers

Dokter Thomas Maselis, dermatoloog, voorzitter Euromelanoma

Marianne Bosman, patiënt, medewerker patiëntenvereniging Melanoompunt

Brigitte Boonen, expert Stichting tegen Kanker

 

Medicatieoverdracht

Titel

Een optimaal transmuraal medicatiebeleid

Datum & tijd

Zaterdag 7 mei, 16u45 - 17u15

Zondag 8 mei, 15u30 – 16u00

Locatie

HUB 1 en 3

Beschrijving

Een goede communicatie en samenwerking tussen eerste en tweede lijn is cruciaal voor een optimaal transmuraal medicatiebeleid. 21% van de heropnames in het ziekenhuis is toe te schrijven aan medicatie, waarvan minstens de helft te vermijden is (El. Morabet et al., 2018). Het transmuraal medicatiebeleid moet verbeteren. Het medicatieschema is hiervoor een uitstekend hulpmiddel om medicatie-informatieoverdracht tussen het ziekenhuis en de apotheker uit te voeren. Idealiter wordt alle informatie omtrent geneesmiddelen gedeeld via digitale platformen tussen de betrokken zorgverleners onderling. Maar deze systemen zijn in België vandaag nog onvoldoende ontwikkeld of geïntegreerd, waardoor het papieren medicatieschema erg belangrijk blijft. Daarom werd de Groene Enveloppe ontwikkeld als communicatietool om de informatieoverdracht vanuit het ziekenhuis naar de apotheek te faciliteren. De Groene Enveloppe is een initiatief vanuit KOVAG, eveneens opgepikt door BAF (cfr. de enveloppe-actie). Beide projecten worden ondersteund door het Vlaams Apothekersnetwerk (VAN).

Sprekers

Apr. Marie De Backer