6 jan 2022
COVID-19
Opleiding
Vaccinatie
Image
vaccin_1

Apothekers hebben een grote toegevoegde waarde in het verhogen van de vaccinatiegraad. Ze bereiken onder meer personen die niet tot in het vaccinatiecentrum geraken. Dit is intussen ook bewezen door de internationale wetenschappelijke evidentie en het Brusselse project 'Pharma-on-Tour', waarbij er in apotheken gevaccineerd wordt tegen COVID-19. Vooral waar de vaccinatiegraad eerder aan de lage kant is, is de hulp van de apotheker zeer welkom.



De wetgeving 'de apotheker vaccineert in de apotheek' is onlangs goedgekeurd door Ministerraad, maar moet nog in het parlement gestemd worden en is nog niet in het Staatsblad verschenen. We verwachten dit wel begin januari. Naast deze wet zijn er wellicht ook nog uitvoeringsbesluiten nodig. Bovendien heeft Vlaanderen er niet voor gekozen de boostercampagne met de apotheken te doen. Het duurt dus nog een tijdje vooraleer deze dienstverlening kan geïmplementeerd worden.



Toch geeft de sectorbrede taskforce Vaccinatie al een eerste versie van het draaiboek vrij, zodat geïnteresseerde apothekers zich al wat kunnen voorbereiden. We hebben er immers voor gekozen, in overleg met APB, OPHACO, VAN en AVB, om de apothekers ruim op voorhand de kans te geven zich goed voor te bereiden. Er volgen ook nog opleidingssessies (in het algemeen over vaccineren in de apotheek, over voorbereiden van vaccins voor niet-FE’s ook) en er volgt nog een opfrissingsvideo van IPSA. Er volgt dus zeker nog zeer uitgebreide info, dit is slechts een eerste stap.



Dit draaiboek betekent dus niet dat men kan beginnen met vaccineren in de apotheek. Het informeert wel over wat vaccineren in de apotheek allemaal met zich meebrengt.