22 aug 2023
COVID-19
Mededeling
Opleiding
Vaccinatie
Image
Covid vaccin - bron: Freepik.com

Wil je graag vaccinaties in je apotheek aanbieden? Voordat je deze stap zet, is het essentieel na te gaan of je aan alle voorwaarden voldoet hiervoor. Deze gids biedt een overzicht van de vragen die je jezelf zou moeten stellen en stappen die je moet ondernemen om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent om te vaccineren.



Ben je klaar om te vaccineren in de apotheek?

Bepaal eerst welke diensten je specifiek wil aanbieden. Wil je enkel vaccineren of wil je vaccineren én klaargemaakte spuiten voorbereiden? Elke apotheker die klaargemaakte spuiten voorbereidt, heeft de optie om dit niet alleen te doen voor de eigen vaccinatieservice, maar ook om deze spuitjes aan te bieden aan de andere vaccinatoren zoals artsen, verpleegkundigen en collega-apothekers.

Ga eerst na welke afspraken er werden gemaakt in jouw eerstelijnszone. Zal je ze zelf met een kwalitatief gekoeld transport moeten ophalen of worden ze gebracht tot in de apotheek (dit gebeurt vrij zelden)? Is dit alles voor jou praktisch haalbaar?

Om je hierbij te helpen, stelden we een flowchart op die de nodige stappen één voor één uitlegt. Download het flowchart zodat je op de bijhorende links kan klikken. Wanneer je de nodige keuzes gemaakt hebt, volg je de blokken op het flowchart. Wil je enkel vaccineren? Volg dan enkel de groene blokken. Wil je vaccineren en voorbereiden? Volg dan de groene en gele blokken.

 



Ben je in orde met de infrastructuur in de apotheek om te vaccineren?

De apotheek moet beschikken over een privacy ruimte:

  • Kan de privacy ruimte afgesloten/afgeschermd worden? 
  • Is de privacy ruimte zodanig uitgerust dat een kwalitatieve en veilige vaccinatieservice kan gegarandeerd worden?
  • Is de ruimte voldoende groot zodat patiënt en vaccinator er kunnen zitten en er plaats is voor eventuele begeleidende persoon?
  • Is de ruimte voldoende groot zodat de persoon kan neergelegd worden in geval van een ernstige bijwerking (bijv. op een zetel)?
  • Is de ruimte toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
  • Is er een mechanisch ventilatiesysteem of is de ruimte eenvoudig te verluchten?
  • Is de ruimte eenvoudig te reinigen?
  • Is een plaats voorzien waar de patiënt 15 minuten op een stoel kan rusten na vaccinatie?
  • Beschikt de apotheek over een degelijke koelkast? Dit moet geen aparte koelkast voor coronavaccins zijn, maar de koelkast moet een professioneel model zijn dat borg staat voor de kwaliteit voor het bewaren van geneesmiddelen.

 

Ben je in orde met de opleiding om te mogen vaccineren?

Voordat je begint, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je goed opgeleid en up-to-date bent. Hieronder volgt een uitleg over drie mogelijke scenario’s.

 

Ik heb nog geen opleiding gevolgd en ben hier wel toe bereid:

  • Volg de theorie-opleiding online bij IPSA
  • Neem deel aan een praktijkworkshop. Neem contact op met IPSA of deze lokale beroepsverenigingen voor meer info:

     

KOVAG: marleen.haems@kovag.be 

Volgende workshop: 9/9/2023



BAF: simon.boonaert@baf.be 

Volgende workshop: 9/9/2023



KAVA: beroepsondersteuning@kava.be

Volgende workshop: 16/9/2023

 

KLAV: karel.verlinde@klav.be

Volgende workshop: 16/9/2023

 

Ik heb de opleiding al gevolgd maar heb nog een opfrissing nodig.

IPSA biedt een opfrissingsworkshop aan om ervoor te zorgen dat je up-to-date blijft met de nieuwste informatie en richtlijnen.

 

Ik heb de opleiding gevolgd maar weet niet of ik in orde ben om te mogen vaccineren.

Enkel de apothekers die voldoen aan de wettelijke vereisten, zullen mogen vaccineren in het najaar. De vereisten zijn een opleiding van minimum 8 uur, gegeven door een arts of verpleegkundige waarin de volgende aspecten werden behandeld:

  • Theoretische aspecten van vaccinatie (samenstelling vaccins, aanbevelingen Hoge Gezondheidsraad, allergie voor bestanddelen en allergische reacties op vaccins, …).
  • Praktische aspecten van vaccinatie (steriel toedienen, herkennen van ernstige allergische reacties en met name anafylaxie, …).
  • Basistechnieken van reanimatie.

Bekijk het document van IPSA of jij al dan niet in orde bent. Je moet een bewijs van opleiding kunnen voorleggen. De opleiding moet iedere drie jaar hernieuwd worden. Je navormingsinstituten werken overigens aan een hernieuwingsprogramma. IPSA zal hierover te gepasten tijde communiceren.

 

Organiseer je het vaccineren in de apotheek opportunistisch of op afspraak?

Het gebruik maken van de toevallige passage van de burger in de apotheek om het vaccin toe te dienen, komt niet in aanmerking. Dit omdat een vial die reeds werd aangebroken niet terug in de koelkast mag geplaatst worden voor later gebruik. Bovendien moeten alle spuitjes van een vial tegelijkertijd worden klaargemaakt. Tenslotte zijn de klaargemaakte spuitjes slechts zes uur houdbaar. Er kan dus alleen op afspraak gevaccineerd worden en je plant tijdens je vaccinatiesessie best zoveel mogelijk patiënten samen in. Dit om zo weinig mogelijk spuitjes verloren te laten gaan.