18 jan 2022
Mededeling
Preventie
Sensibilisatie
Image
preventieplatform

COVID-19 stelt het belang van een gezonde leefomgeving en levensstijl scherp. De roep van experten om meer te investeren in gezondheidsbevordering en ziektepreventie klinkt luider dan ooit.

De Vlaamse Logo’s (Lokale Gezondheidsoverleg) en verschillende experten richtten daarom het Preventieplatform op. Het is de bedoeling om op die manier constructief bij te dragen aan het preventief gezondheidsbeleid in ons land. Het roept alle sectoren én alle overheden op om gezonde leefomgevingen te creëren die mensen minder blootstellen aan vervuilende stoffen én helpen om gezonde keuzes te maken, bv. meer bewegen, niet roken, minder alcohol nuttigen, sneller grijpen naar gezonde voeding, …

Ze vragen daarnaast de overheden om versneld werk te maken van een Interfederaal Preventieakkoord met concrete en ambitieuze gezondheidsdoelstellingen. De organisaties en experten achter het Preventieplatform goten hun doelstellingen en ambities in een charter.

VAN als partner

Apothekers zetten zich elke dag in voor het Vlaamse preventiebeleid. Denk maar aan het levensstijladvies bij chronische aandoeningen, de sensibilisatie rond COVID-19-, griep- en andere vaccinaties, begeleiding bij het stoppen met roken, … Voor VAN blijft preventie ook één van de zeven focusdomeinen van onze werking. We starten binnenkort met ons project rond suïcidepreventie, werken mee aan een campagne rond hersengezondheid (en zo dementie te voorkomen) en leggen tijdens onze ‘maand van de preventie’ (mei 2022) focus op huidkanker en de preventie daarvan.

VAN ondertekende dan ook met veel overtuiging het charter van het Preventieplatform. We zijn ervan overtuigd dat er meer aandacht moet zijn voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Apothekers spelen als laagdrempelige zorgverlener een belangrijke rol om preventieboodschappen te verspreiden, de gezondheidsvaardigheden van burgers te vergoten en burgers te begeleiden naar een gezondere levensstijl. VAN neemt in haar contacten met politici en stakeholders deze boodschap steeds mee en benadrukt de meerwaarde van de apotheker in dit verhaal. Op termijn zijn we dan ook voorstander voor een structurele vergoeding voor de rol van de apotheker in preventie.

 

Ben je zelf ook overtuigd van het belang van gezondheidsbevordering en ziektepreventie? Onderteken dan mee het charter en roep je collega’s op om dit ook te doen!