24 aug 2021
Campagne
Vaccinatie

Binnenkort komt het griepseizoen er weer aan. Vele Vlaamse collega’s maakten de afgelopen jaren gebruik van de pop-up voor de griepvaccinatie om patiënten die tot de doelgroep behoren, de identificeren en vervolgens te sensibiliseren. Deze rol van sensibilisator wordt zeer geapprecieerd door alle betrokken stakeholders. Traditioneel beginnen we met deze pop-up rond 15/8. Dit jaar verschuiven we dit echter naar 15/10 en wel om volgende redenen:

  • We verwachten dat de cobid-pop-up na 15 september nog slechts weinig tot niet meer zal verschijnen. Graag gunnen we iedereen een periode van relatieve rust vooraleer de inspanningen voor griepvaccinatie weer beginnen.

  • Wellicht heb je reeds begrepen dat de apotheker ook dit jaar – net zoals vorig jaar griepvaccins zal kunnen afleveren zonder voorschrift aan een bepaald deel van de bevolking. Dit deel van de doelgroepen waarvoor de apotheker zelf het initiatief zal kunnen nemen zal wellicht veel groter zijn dan vorig jaar. Maar omdat het Ministerieel Besluit dat dit moet bekrachtigen nog moet verschijnen kunnen we nog weinig details vrijgeven.

  • Omdat er dus een grote verandering kan komen in de (voorschriftvrije … of beter nog ‘voorgeschreven door de apotheker’) aflevering van griepvaccins zijn er bijkomende inspanningen van de software nodig.

We houden de vinger aan de pols en passen de werkwijze aan volgens de laatste wetgeving. Voor jou, in de apotheek, telt momenteel: nog geen griep-pop-ups, misschien een uitgebreidere rol voor de apotheker in het afleveren van het griepvaccin. Info daarover volgt zodra mogelijk.