1 feb 2022
COVID-19
Eerste Lijn
Interview
Vaccinatie
Image
Hilde Draulans

Farmaceutisch expert over ervaring en toekomstplannen

 

Er wordt volop besproken wanneer de vaccinatiecentra eventueel de deuren zullen sluiten. Daarom gingen in de afgelopen weken enkele pilootprojecten door die de inkanteling van de vaccinatie in de eerste lijn testen. Daarbij werd er gewerkt met satellietapotheken. Deze pilootprojecten werden in januari afgerond.

Wij spraken met Hilde Draulans, farmaceutisch expert in één van de deelnemende satellietapotheken, over het verloop van het project in eerstelijnszone Baldemore.

Na deze sluiting van de vaccinatiecentra zal de vaccinatie tegen COVID-19 op een andere manier moeten doorgaan. Net zoals de toediening van de vaccins, moeten ook de spuiten in de eerstelijnszorg voorbereid worden. De pilootprojecten testen of satellietapotheken deze taak kunnen vervullen. Satellietapotheken zijn officina’s waarin COVID-vaccins worden voorbereid door apothekers die bekend zijn met het proces. Vaak deden ze al dienst als farmaceutisch experten en bereiders in vaccinatiecentra. Artsen en verpleegkundigen dienen daarna de vaccins toe.

“Het doel van het project in eerstelijnszone was aftoetsen of de volledige gebruikte werkwijze van ons vaccinatiecentrum, inclusief het software-systeem dat onze eerstelijnszone ontwikkelde, kon overgezet worden naar een satellietapotheek”, vertelt Hilde Draulans. “We hebben in onze apotheek de vaccins klaargemaakt voor twee vaccinatiedagen op een bedrijf. Ze werden daarna door de arbeidsgeneeskundige dienst opgehaald. Het softwaresysteem wordt binnen dit project ook uitgebreid met voorraadsysteem voor de satellietapotheek.

 

Vertrouwde werkwijze

Hilde en haar collega’s waren al grondig voorbereid. “We werken al vanaf het begin mee als farmaceutisch experten in ons vaccinatiecentrum. We zijn het dus gewend om ons goed en flexibel te organiseren”, zegt Hilde “We waren ook al vertrouwd met de werkwijze. Het nieuwe softwaresysteem zou ons in staat moeten stellen om het klaarmaken van de vaccins te laten afstemmen op de workflow in onze apotheek door een aangepaste reservatiemodule. Mits enige planning en een voldoende ruimte in onze apotheek, kan dit soort werk hier vlot verlopen”, aldus Hilde.

 

Plannen voor de toekomst

De samenwerking met de andere medewerkende zorgverleners was voor de apothekers zeer prettig en met wederzijds respect. De eerstelijnszone hoopt de volledige vaccinatiecampagne over te dragen naar de eerste lijn met de hulp van twee satellietapotheken, het nieuw ontwikkelde software-systeem, huisartsen en bedrijfsartsen.

“Alle betrokken partijen zijn daarover enthousiast. Waar nodig zal er overleg zijn om aanpassingen te kunnen uitvoeren en zo goed te kunnen inspelen op eventuele specifieke noden zoals een grote vaccinatiedag of vaccinaties in bedrijven. Als we de toestemming zouden krijgen, zou ik graag ook zelf patiënten willen vaccineren in de apotheek zelf. De apotheek kan hiervoor correct worden ingericht en het zou een zeer goede hulp zijn om de vaccinatiegraad te verhogen”, aldus Hilde.