6 jun 2023
Communicatie
Getuigenis
Mededeling
Partner
Preventie
Image
catherine rookstop.jpg

We verwezen in een eerder bericht naar een artikel uit Farma-Sfeer dat de rol van de apotheker in rookstop bespreekt. Daarin verwees Hilde Deneyer, algemeen directeur VAN, naar de terugbetaling van rookstoppraktijken en eventuele tekortkomingen hiervan. We willen graag verduidelijken dat er wel degelijk een terugbetalingsmodel is voor apotheker-tabakologen, net zoals alle zorgberoepen die aan rookstopbegeleiding doen. Om dit voor jezelf als erkend tabakoloog mogelijk te maken, registreer je je via het aangewezen platform van het Departement Zorg. Lees hier meer info over de terugbetaling.

 

Als je graag erkend tabakoloog wil worden, kan je terecht bij de opleiding ‘Hoe word ik tabakoloog?’, aangeboden door de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT). Deze opleiding gaat dieper in op tabakologie zodat je deskundige hulpverlening kan uitvoeren bij kandidaat rookstoppers. Er komen verschillende facetten van het rookstopproces aan bod. Je krijgt meer inzicht in zowel de farmacotherapie als de psychologische benadering van de rookstop. Daarnaast voorziet de opleiding je van hands-on training van noodzakelijke vaardigheden.

“Momenteel zijn de apothekers een belangrijke groep in onze opleiding, bovendien zijn ze stijgend in aantal. De opleiding wordt ook geaccrediteerd voor de apothekers, waarvoor we samenwerken met het Vlaams Apothekers Netwerk”, zegt Marc Verheyen, stafmedewerker Opleiding en Deskundigheidsbevordering VRGT.

Meer info en inschrijven voor de opleiding 2023-2024.

 

Advies van een apotheker-tabakoloog

Catherine Meurisse is apotheker en tabakoloog die al jaren sterk inzet op rookstopbegeleiding. “Elke donderdag is voor mij rookstopdag”, zegt Catherine. “Dan ben ik ’s avonds van dienst als tabakoloog in het ziekenhuis van Lier voor rookstopraadplegingen”.

Naast de VRGT-opleiding breidde Catherine haar kennis verder uit met heel wat praktische oefening. “Ik volgde nog andere opleidingen en cursussen om de praktische kant echt onder de knie te krijgen. Want dat soort gespreksvoering is enorm nuttig om gezonde gedragsverandering bij patiënten te begeleiden. Dat geldt eigenlijk voor alles wat de apotheker doet. De gezondheidszorg draait in het algemeen overigens vaak rond gedragsverandering”.

Hoewel apothekers al veel doen voor hun patiënten rond rookgedrag, vind Catherine toch dat er nog meer over kan gepraat worden in de apotheek. “Waarom vraag je er bijvoorbeeld niet naar wanneer iemand een hoestsiroop of inhalator komt halen? Dat soort verzoeken zijn perfecte opportuniteiten om het toch even te hebben over roken”, verklaart Catherine. “Onthoud altijd dat de meeste rokers diep vanbinnen wel willen stoppen, maar heel vaak wat angst hebben. Daarom mag je er zelf niet bang van zijn. Je moet hen natuurlijk niets verwijten, maar er is altijd een aanleiding om het vriendelijk aan te kaarten”.

Haar advies voor rookstop in de apotheek is simpel; stel pragmatisch vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe het gaat met het roken of hoe de laatste rookstoppoging ging. Ook als patiënten zeggen dat het even niet het juiste moment is om het erover te hebben. Dan kan je laten weten dat ze je altijd mogen aanspreken als ze hulp nodig hebben. “Je kan ook altijd rekenen op de tabakoloog en naar hen doorverwijzen. Patiënten moeten vooral weten dat er hulp is en dat het snel bereikbaar is. Het op een vriendelijke manier aanpakken, werkt echt. Ik ben zelf nog nooit een roker tegengekomen die kwaad werd omdat ik het op deze manier aankaartte”, aldus Catherine.

Weet je niet zeker naar wie je potentiële rookstoppers kan doorverwijzen? Bekijk hier de database van beschikbare tabakologen.