21 dec 2021
Bevraging
Interview
Preventie
Project
Image
Christel Monnissen

Zorgzaam Leuven en het VAN-netwerk werken samen aan verschillende projecten die de werking van zorgzame buurten verbeteren. Zorgzame buurten zijn groepen eerstelijnszorgverleners, waaronder apothekers, die op buurtniveau patiënten begeleiden naar de nodige zorg. Personen die de weg naar de zorg niet vinden, worden verder geholpen met de juiste expertise. Zo werken we onder meer aan rookstopbegeleiding in de apotheek. We spraken met Christel Monnissen, apotheker in Kessel-lo en een trekker van haar zorgzame buurt, over een nieuw rookstopproject dat in januari van start gaat.

Wat is het rookstopproject precies?

We willen een traject opstarten, samen met lokale partners en gezond leven, om de sociale norm rond roken te veranderen participatief met de buurtbewoners. Ons zorgzaam buurtteam werkt voor dit project samen met Zorgzaam Leuven, Vlaams Instituut Gezond Leven, Kom op tegen kanker en het Vlaams Apothekers Netwerk.

Het doel is om mensen in sociaal kwetsbare situatie te informeren en bewust te maken over belang van rookstop of voorbeeldgedrag tegenover kinderen, thuis roken, enz. Hoe meer we de norm kunnen bereiken, hoe meer slaagkans we krijgen op lange termijn. Elke stap is hierin belangrijk. We proberen een toolkit te ontwikkelen die bruikbaar zal zijn in andere lokale buurten.

Hoe gaat het project precies te werk?

We maken een analyse van de huidige norm, hoe een buurt zelf naar rookstop kijkt. Dan gaan we uitdagingen formuleren, rookstop is misschien wat te veel in één keer. Maar hoe kunnen we dan mensen sensibiliseren dat bijvoorbeeld in huis roken of in bijzijn van kinderen niet ok is? Hoe kunnen we speelterreinen rookvrij maken?

We kijken samen met de buurt hoe we dat zouden kunnen aanpakken en sprokkelen ideeën bij buurtbewoners. Is een idee haalbaar en wetenschappelijk ok? Dan voeren we acties en zullen we onze inspanningen evalueren. We gaan bijvoorbeeld in gesprek met patiënten over rookstop of houden de huisarts op de hoogte. Door middel van dit soort begeleidingsgesprekken maakt het buurtteam de zorgmogelijkheden meer kenbaar. Het zorglandschap wordt veel te ingewikkeld en dit zal enkel nog toenemen. Voornamelijk voor kwetsbare mensen is de zorg te complex. Zij gaan niet zelf op zoek naar de juiste hulp. Dus dan denk ik dat een lokale werking de toekomst is van ons zorgmodel. Want ze vertrouwen de zorgverleners uit hun buurt.

Welke rol speelt de apotheker in rookstop?

Een lokale huisapotheker staat heel dicht bij de patiënt. Hij is een vertrouwenspersoon en kent de buurt en zijn bewoners. Hij kent daarmee ook de noden en bezorgdheden van de lokale burgers. Een huisapotheker is daarom een belangrijke bouwsteen van de brug tussen zorg en welzijn. Hij is dan ook een ideale persoon om rookstop heel laagdrempelig bespreekbaar te maken.

Hoe gaat het project in nabije toekomst verder?

Een eerste stap is het maken van een buurtanalyse. Wie kan er samen met ons aan werken? Welke partners hebben een vertrouwensband met de buurt? Vervolgens formuleren we uitdagingen en keren we terug naar de sterktes in de buurt om samen met de buurt acties te ondernemen. We organiseren een online kick-off op donderdag 13 januari. Tijdens dit overleg willen we buurtwerkers en buurtbewoners samenbrengen om te luisteren naar hun gedachten en ideeën.

Hoe kijken jij en je buren naar roken? Wat kan er rond roken gedaan worden in jouw buurt?

Woon of werk jij in Kessel-Lo? Zorgzaam buurtteam Kessel-Lo, Zorgzaam Leuven, VAN en Gezond Leven vzw nodigen je graag online uit op donderdag 13 januari om 20u.

Schrijf je in op de website van Zorgzaam Leuven

 

Hoe kijk jij naar roken? En op welke manier kunnen we aan de slag gaan rond roken in jouw buurt? Buurtteam Kessel-Lo, Zorgzaam Leuven, VAN en Gezond Leven horen graag je mening! Vul nu de vragenlijst in.