19 aug 2024
Campagne
Communicatie
COVID-19
Mededeling
Preventie
Sensibilisatie
Vaccinatie
Image
7841_Y24_VO_Vaccinatiecampagne_SoMe_65plus-B_1920x1080_01.png

Het Departement Zorg stuurde een bericht naar alle vaccinatoren om hen op te hoogte te brengen van de najaarsvaccinatie van dit jaar. Er zal worden gevaccineerd tegen COVID-19 en griep, met speciale aandacht voor kwetsbare personen die extra bescherming nodig hebben. Het bericht bevat onder meer belangrijke informatie over hoe en wanneer COVID-19-vaccins kunnen besteld worden en welke de prioritaire doelgroepen zijn.

 

Vaccineerperiodes

De aanbevolen vaccinatieperiode voor COVID-19 is van september tot oktober, terwijl de griepvaccinaties worden aanbevolen tussen midden oktober en november. Beide vaccins kunnen gelijktijdig worden toegediend in de periode van 15 oktober 2024 tot 31 oktober 2024.

In Vlaanderen wordt het aangepaste vaccin Comirnaty JN.1 van Pfizer/BioNTech gebruikt, goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Dit vaccin zal vanaf begin september beschikbaar zijn.

 

Bestelprocedure

De bestelmogelijkheden zullen gefaseerd open worden gesteld. Het bestellen van COVID-19-vaccins gebeurt via Vaccinnet.

Vanaf maandag 2 september 2024 kunnen de woonzorgcentra COVID-19-vaccins bestellen. Vanaf maandag 9 september 2024 kunnen ook alle andere vaccinatoren (uitgezonderd verpleegkundigen) COVID-19-vaccins bestellen, inclusief ziekenhuizen en zorginstellingen. Probeer om zoveel mogelijk een realistische hoeveelheid vaccins te bestellen voor toediening in de volgende 4 weken. In tegenstelling tot de vorige herfstvaccinatieperiode wordt er geen maximale bestelfrequentie meer opgelegd. Huisartsen en apothekers zijn dus vrij om te bepalen wanneer ze hun bestelling wensen te plaatsen.

De maximale levertermijn is 10 werkdagen. De levering gebeurt per 10 flacons (60 dosissen), en kleinere bestellingen kunnen in samenwerking met een apotheker worden georganiseerd om verspilling te vermijden. Het injectiemateriaal, spuitjes en naalden, wordt voorzien en worden al dan niet samen met de vaccins geleverd.

 

Doelgroepen

De prioritaire doelgroepen zijn de volgende:

  • Personen 65 jaar of ouder
  • Personen die langdurig in een zorgvoorziening verblijven (bv. WZC, VAPH, ...)
  • Personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals:
    • long-, hart-, lever- of nieraandoeningen
    • metabole aandoeningen zoals diabetes type 1 en 2
    • neuromusculaire aandoeningen
  • Personen met een immuunstoornis en hun huisgenoten
  • Personen werkzaam in de zorgsector, in of buiten een zorgvoorziening
  • Personen met een BMI hoger dan 40.

Het griepvaccin is ook aangeraden aan zwangere vrouwen en huisgenoten van mensen met een onderliggend gezondheidsprobleem. Ook huisgenoten van baby’s jonger dan 6 maanden komen in aanmerking als hun moeder tijdens de zwangerschap niet gevaccineerd werd.

 

Informatie en sensibilisatie

Als vertrouwenspersoon van kwetsbare personen spelen apothekers een cruciale rol in het motiveren van deze groepen om zich te laten vaccineren. Meer info en campagnemateriaal zijn beschikbaar op allesovervaccineren.be of via het Logo van jouw regio.

Meer info in het bericht van het Departement Zorg.