22 sep 2021
COVID-19
Mededeling
Preventie
Image
Mondmasker. Bron: Freepik.com

De recent aangekondigde versoepelingen, maken van mondmaskers in de apotheek geen verplichting meer, althans zeker in het Vlaamse landsgedeelte.

We willen toch nuanceren en zetten de verschillende aanbevelingen op een rijtje:

1.

Vanaf 1 oktober blijft het dragen van het mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar enkel verplicht in onze sector verplicht in volgende omstandigheden:

de zorginstellingen

het personeel en de klanten/patiënten bij de medische en niet-medische contactberoepen;

=> Gezien een officina niet (automatisch) valt onder contactberoep of zorginstelling, is een mondmasker in principe niet meer afdwingbaar voor personeel of patiënten.

MAAR:

2.

Sciensano beveelt voor elke zorgverlener die in rechtstreeks contact staat met patiënten, een chirurgisch masker aan. Enkel een plexischerm over de volledige hoogte, beschermt tegen een face-to-face contact. Correct passende FFP2-maskers zijn aanbevolen voor gezondheidswerkers die langdurig (>15 minuten en <1,5m) worden blootgesteld aan een mogelijke COVID-19 patiënt die geen chirurgisch masker draagt.

=> Een mondmasker, voor zowel patiënt als apotheker, is nog steeds sterk aanbevolen bij nauw contact met patiënten (opmeten steunkousen, bloeddrukmeting, …. ). Ook patiënten met COVID suggestieve symptomen dragen een mondmasker. Bied hen desnoods een masker aan!

3.

Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist. Dit is niet het geval voor Vlaanderen maar al zeker wel het geval voor het Brussels Gewest en de provincie Luik. Voor de andere Waalse provincies is er nog geen strengere verplichting beslist. Zij genieten momenteel ook van de versoepelingen (we verwachten echter eerstdaags uitsluitsel).

=> Enkel voor het Vlaams gewest zijn we reeds zeker van deze versoepelingen VANAF 1 OKTOBER

4.

Daarnaast voorziet elke sector een gids om de activiteiten uit te oefenen in zo veilig en gezond mogelijke omstandigheden voor het personeel. Het dragen van een mondmasker zal in de gids voor onze sector aanbevolen blijven, indien minder dan 1.5m afstand wordt bewaard. Deze maatregel houdt rekening met de prognoses van stijgende besmettingen en doorbraakinfecties bij volledig gevaccineerden.

=> De keuze voor het dragen van een masker door het personeel, wordt een afweging die elke apotheek zelf moet nemen (indien versoepelingen regionaal van toepassing zijn). Ditzelfde geldt voor plexiwanden.