4 aug 2021
Communicatie
Interview
Image
Vera Gelis

In Geel is volgens de stadsmonitor 83% van de bevolking over het algemeen tevreden over zijn buurt. Dat reflecteert zich ook in de zorgsector. De stad versterkt bijvoorbeeld de zorgzame buurten met initiatieven als buurtantennes, buurtgezellen en deeldorpen. Men zet de focus dus op kleinschalige buurtinitiatieven waarin ook de apotheker niet mag ontbreken.

Vera Celis, burgemeester van Geel, gaf samen met haar team van sector Burger & Welzijn meer info over deze initiatieven en hoe de apotheker aan de zorgzame buurt bijdraagt.

 

Hoe gaan jullie te werk om jullie zorgzame buurten te verbeteren?

Wij zetten ons in voor onze buurtwerking met buurtantennes, buurtgezellen en deeldorpen in Geel. Inwoners kennen deze mensen en kunnen zo zorg vragen en geven, we noemen dit het ‘kleine helpen’. Ze starten kleinschalige buurtinitiatieven op zoals de troostplekken en buurtcafés. De insteek is spontane ontmoeting maar ook informatie krijgen over de professionele dienstverlening vanuit het sociaal huis en het lokaal bestuur. De buurtantennes hebben ook verenigingen aangesproken zoals een KWB om hun activiteiten ook een keer open te stellen voor niet-leden maar wel voor mensen uit de buurt.

We willen outreachend werken met de nieuw opgestarte Luysterkeet, een samenwerking met de wijkagent. Geel heeft ook een nauwe samenwerking tussen de woonzorgcentra en lokale dienstencentra om te werken rond het betrekken van de buurt in activiteiten en dagelijkse werking. We denken na over op een betere afstemming of wisselwerking tussen buurtzorg en professionele zorg om deze naar de eigen vertrouwde omgeving te brengen

Verder hebben we een buurtzorgcoördinator in dienst die nieuwe initiateven opzet en de buurtzorgwerking coördineert. Ze ondersteunt buurtzorginitiatieven en faciliteert de stuurgroep met de buurtantennes.

 

Hoe ziet u de rol van de apothekers in de huidige pandemie?

Het blijft belangrijk om de apothekers te vertegenwoordigen in de stuurgroep van de vaccinatiecentra en te betrekken in de operationele werking. We kunnen ze ook niet missen in de eerstelijnszones om COVID-19 te bestrijden. Wen kunnen met hen namelijk zaken als zelftesten en beschermingsmateriaal bespreken. Hun laagdrempeligheid is ook ideaal voor de doorverwijzing naar een triagecentrum of huisarts wanneer een patiënt symptomen vertoont.

 

Hoe ziet u de rol van apothekers in een zorgzame buurt?

Als de apothekers de kennis van het buurtzorgnetwerk hebben, kunnen ze inwoners in hun buurt toeleiden omdat ze een vertrouwenspersoon zijn. De apotheker is een antennepunt op zich waardoor ze een stuk vinger aan de pols kunnen houden. De verspreiding van de Gele Doos verloopt overigens via de apothekers, dergelijke initiatieven kunnen in de toekomst nog meer opgezet worden.