24 feb 2022
COVID-19
Interview
Vaccinatie
Image
Lieven Zwaenepoel

Lieven Zwaenepoel, apotheker actief in eerstelijnszone BraViO, is farmaceutische expert voor de oprichting van de vaccinatiecentra in de zone. Deze zijn nu opgezet in CC Het Bolwerk in Vilvoorde en de leegstaande veilingsite aan Kampenhout-Sas, waar ook 3 gemeenten uit eerstelijnszone Leuven-Noord bediend zullen worden. Hij vertelt ons over het werk van de apothekers in de centra, alsook zijn visie op de nabije en verdere toekomst.

 

Zijn de vaccinatiecentra er klaar voor?

CC Het Bolwerk is sinds maandag open, het centrum in Kampenhout sinds dinsdag. Zoals bij iedereen, startten we met een beperkt aantal van 100 vaccins per dag op één lijn. Deze week dienen we bijna 500 vaccins toe in onze zone. Volgende week nog eens 300. De vaccinaties die we al deden, zijn vlot verlopen. We maken de vaccins goed op voorhand klaar, zodat we er voor nu 20 per uur kunnen toedienen. Dat zal natuurlijk meer zijn zodra er meer vaccins aankomen. Niet iedereen die uitgenodigd is, is ook gekomen. Dus we contacteerden de mensen op de reservelijst en vroegen of zij sneller konden komen. Sinds eind vorige week zijn de callcenters operationeel, waardoor mensen die niet reageerden op de uitnodiging opgebeld konden worden.

 

Hoe ervaren de apothekers hun werk in de centra?

De rol van coördinerend apotheker in onze centra wordt opgenomen door actieve apothekers in onze regio, namelijk Peter Boeyckens in Vilvoorde en Koen Peeters in Kampenhout. Heel wat actieve collega's, maar ook vrijwilligers uit de farmaceutische industrie en zelfs een dierenarts hebben zich gemeld en nemen een paar shiften op zodat ook het klaarmaken van de vaccins volledig gedekt is vanuit onze sector.

Het is - ondanks de nogal chaotische toestanden - heel tof om zo concreet te kunnen meewerken aan datgene waar we met z’n allen op zitten te wachten: zorgen dat we terug kunnen naar het normale leven. Terug buiten komen, knuffelen en kussen, feestjes en concerten mee pikken, iets gaan eten of drinken,... Wij kunnen met onze kennis van zaken en verantwoordelijkheidszin echt helpen om dat te doen lukken. En we staan er als we nodig zijn! Dat maakt mij wel fier.

 

Hoe verloopt de samenwerking met andere zorgverleners en de lokale besturen?

Ik moet zeggen dat de lokale overheden en de gemeentelijke diensten zich hier wel echt gesmeten hebben en doen wat ze kunnen om het te doen lukken. Overleggen en samenwerken met zorgverleners en die onbekende structuur van de eerstelijnszone met toch nog wat wennen, blijkbaar. Des te meer hebben we nu de kans om te bewijzen dat de zorgverstrekkers die in de eerste lijn staan een betrouwbare partner zijn.





Als het nodig zou zijn, ben jij bereid om ook vaccins toe te dienen?

Graag. We hebben daar jaren voor gepleit en heel wat voorbereidend werk gedaan. Het zou nu toch maar logisch zijn dat we als apothekers ingeschakeld worden. Maar ik heb tot nu de beperkte plaatsen in de opleiding van IPSA overgelaten aan actieve collega's. Ik zou er meer deugd van hebben dat zij zich kunnen profileren lokaal dan dat ik per se zelf een naald in iemand zijn arm wil prikken. Ik hoop dat we ook op dat vlak nu echt kunnen tonen dat we er staan en een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Ik merk alvast dat het meer en meer bespreekbaar wordt.

 

Hoe zie jij de toekomst van de apotheker na deze crisis?

De impact van dit alles op onze toekomst is niet te onderschatten. Je moet niet kakelen, maar eieren leggen. We staan er, we doen het en iedereen kan het zien. En dat blijft hangen. Daar ben ik zeker van. In de volgende ronde, liefst geen pandemie, zullen we niet meer vergeten worden als het over "zorgverleners" gaat. Super, vind ik dat!