31 jan 2023
Eerste Lijn
Interview
Sensibilisatie
Image
tayfun.jpg

Op 6 februari worden het multidisciplinaire aspect en de toekomst van het project #CAVAsa in de kijker gezet tijdens een symposium in het Vlaams parlementsgebouw. Daarbij zal er onder meer een focus liggen op wat #CAVAsa kan betekenen voor andere zorgdisciplines en organisaties buiten de apotheek.

Iedereen in elke leeftijdscategorie heeft wel eens psychosociale hulp nodig, inclusief jongeren. Zij beleven een complexe levensfase die vaak ook veel zorgen met zich meebrengt. Verschillende verenigingen en organisaties, zoals jeugdbewegingen, werken samen om de problematiek waar jongeren mee kampen gepast aan te kaarten.

Tayfun Genç, adjunct verbondscommissaris bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, juicht het multidisciplinaire doel van het symposium toe. Hij vertelt ons meer over een samenwerking tussen het CAW en de Vlaamse jeugdbewegingen dat mentale hulp voor jongeren laagdrempeliger maakt en hoe #CAVAsa hen zou kunnen bijstaan.

 

Hoe zet Scouts & Gidsen Vlaanderen zich in voor het mentaal welbevinden van jullie leden?

We hebben al een interessante samenwerking met het CAW om jongeren een beschikbare welzijnssteun te geven. Dat is zeer waardevol want we hebben niet dezelfde expertise die zij hebben over dat zorgverleningsluik. We vertrokken daarbij vanuit het idee van een brugfiguur, wat er ook wel uitkomt bij het project #CAVAsa met apothekers. In ons geval kunnen onze jeugdleiders al een deel van die rol spelen, maar ze zijn geen professionele hulpverleners. Soms geven ze aan het soms zelf mentaal moeilijk te hebben. Jonge vrijwilligers zijn ook in volle ontplooiing. Niets menselijk is hen vreemd en we blijven streven naar een weerspiegeling van de samenleving te zijn. Als jeugdbeweging reiken we ook hen een fysieke en veilig groeikader aan om bij te dragen aan het mentaal welzijn. Toch wordt het soms allemaal te veel voor hen. Zulke brugfiguren vanuit de laagdrempelige hulpverleningssector maken dat we elkaar raken als de handen zijn uitgereikt.

We zijn dus zelf aan de slag gegaan om jongeren te laten weten dat deze hulp niet altijd even ver weg is. Dat deden we onder meer met enkele drempelverlagende chatsessies waarmee we toonden hoe je aan mentale hulp kan komen. We hebben toen ook gezorgd dat er mensen van de jongerenafdeling van het CAW de sociale media van Scouts & Gidsen overnamen. Zo konden ze in alle vertrouwen hun vragen en zorgen vertellen en advies krijgen. Dat bleek een grote hit te zijn, waaruit we concludeerden dat er een grote vraag is naar mentale hulp voor jongeren en de handvaten om hen advies te geven.

We hebben daarna opnieuw samengezeten met het CAW om een vervolgtraject op poten te zetten. Tegen dan werd het duidelijk dat onze collega’s bij alle andere jeugdbewegingen er ook nood aan hadden. Sommige van hen hebben dezelfde strategie opgezet met het CAW, waarna we besloten een grote samenwerking op te starten met alle negen jeugdbewegingen. Dit project heette ‘JOS Mentaal Welzijn’. Uiteindelijk werkten we een dobbelsteenmethodiek uit die leiders kunnen gebruiken om psychosociale gesprekken te voeren met hun leden. We maakten ook posters en links naar het CAW, alsook richtvragen, do’s en don’ts en tips & tricks. Dit initiatief is verder uitgebreid naar alle jeugdbewegingen van Vlaanderen en de methodiek is beschikbaar voor iedereen.

 

Op welke manier denkt u dat #CAVAsa een meerwaarde kan zijn voor Scout en Gidsen? 

We werden echt warm van onze interdisciplinaire en sectoroverschijdende samenwerking bij ons initiatief, en ook alle feedback die we erover krijgen. Dat heeft ons geleerd om ook uit onze eigen sector te kijken zodat we meer kunnen bijleren. Het gaat niet enkel over de dienst van jeugdbewegingen. Jonge mensen komen met echt alles in contact. Als we stappen vooruit willen zetten, is één van de hoofdsleutels dat interdisciplinair samenwerken.

We hopen daarom dat #CAVAsa ons kan helpen om die hulp te versterken, dat het advies dat in het project gegeven wordt, ook kan geïmplementeerd worden door ons. Je kan ook weer de vergelijking maken met die brugfiguur, die mag niet onderschat worden. Enkele simpele handvaten en doorverwijsmogelijkheden kan ook de rol van die brugfiguur al makkelijker maken.

 

Hoe ziet u de rol van de huisapotheker in het mentale welzijn van de bevolking? 

Ik denk dat alles wat verlichtend kan werken voor de brugfiguur binnen de jeugdbewegingen ons sterk zal helpen. Laten we dat dus zeker toejuichen en bekend maken. Binnen ons hulpsysteem willen we niemand ertoe dwingen om mentale hulp te kunnen leveren aan iedereen. Ze moeten ook afgaan van hun eigen noden. Ik ben daarom heel blij dat er nog andere laagdrempelige hulpverleners zijn die mee de mentale zorg van jongeren kan bijstaan. Al puur te weten dat zo’n initiatief bestaat, werkt al verlichtend voor ons. Niet iedereen gebruikt de handvaten die wij hebben evenveel, maar het feit dat er nog hulp ergens kortbij is terug te vinden, kan heel veel helpen.

 

Waar hoopt u dat het project naartoe zal gaan in de toekomst op multidisciplinair vlak? 

Ik hoop dat dit soort initiatieven het volk kan inspireren. Ik hoop ook dat het uiteindelijk veel bekender wordt dat dit soort interdisciplinaire samenwerkingen, met dit soort brugfiguur, helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Het kan zo simpel zijn als dat het elegant is. Ik hoop dat het gekend wordt dat het onderwerp van mentale noden werkbaar wordt, ook als het niet direct met je eigen sector te maken heeft. We kunnen #CAVAsa enkel toejuichen en we vragen alvast met veel enthousiasme “ja, doe meer van dat”! Hopelijk inspireert het ook de minister en kunnen we naar beleid toe concrete voorbeelden aan nemen. Zet dus het thema van psychosociale hulp open voor iedereen.