
Elke dag sterven in België acht mensen aan darmkanker. Het is wereldwijd de tweede meest voorkomende oorzaak van sterfte door kanker, na longkanker, en treft zowel mannen als vrouwen. Maar als het vroeg genoeg wordt ontdekt, is de kans op genezing meer dan 90%. De apotheker kan hier een belangrijk verschil in maken.
Bewustwording creëren is daarom uiterst belangrijk. Maart staat internationaal in het teken van darmkanker, ook wel de Blauwe Maand genoemd. Het is dé maand om je patiënten te sensibiliseren. Organisaties zoals Stop Darmkanker zetten zich extra in om preventie te versterken, maar ook jij, als vertrouwde en laagdrempelige zorgverlener, kan bijdragen. Moedig dus je patiënten aan om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek en leg hen uit hoe belangrijk vroege opsporing is.
Wat houdt het bevolkingsonderzoek in?
Sinds oktober 2013 spoort de Vlaamse overheid burgers tussen 50 en 74 jaar aan om elke twee jaar deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. De test onderzoekt stoelgangstalen op bloedsporen, die kunnen wijzen op darmkanker. Omdat darmkanker zich langzaam ontwikkelt, kan het vaak goed worden behandeld inden tijdig ontdekt. Daarom is screening zo belangrijk. Patiënten ontvangen automatisch een uitnodiging rond hun verjaardag en kunnen via MijnGezondheid hun uitnodigingsstatus opvolgen.
Hoe help je je patiënten overtuigen?
Veel mensen twijfelen om de stoelgangtest te doen. Als apotheker kan je hen geruststellen en informeren aan de hand van een paar tips:
- Benadruk dat darmkanker vaak geen klachten geeft in een vroeg stadium, maar dat vroege detectie de overlevingskans vergroot tot meer dan 90%.
- Leg uit dat de test thuis, in alle discretie, kan worden uitgevoerd. Het is snel, eenvoudig en pijnloos.
- Deel gerust succesverhalen of wijs op de impact van niet-screenen. Het kan levens redden en veel leed voorkomen.
Blauw voor hoop
Tijdens Darmkankermaand kleuren iconische Vlaamse gebouwen blauw als symbool van hoop. Maar echte verandering begint bij actie. Hang flyers op in je apotheek, praat met je patiënten en herinner hen eraan dat preventie werkt — en dat ze met één simpele test hun leven kunnen redden.