Datum: Zaterdag 26 april 2025 van 9u tot 13u30
Locatie: Provinciaal Secretariaat Wit-Gele Kruis, Nonnenvest 1, Herentals
Ongeveer 200.000 Belgen lijden aan chronisch hartfalen, wat neerkomt op 2 à 3% van de bevolking. Vroegtijdige opsporing en een multidisciplinaire aanpak zijn essentieel om de zorg voor deze patiënten te optimaliseren. Het Heart2Heart-symposium op 26 april, georganiseerd door HeartsConnect, brengt zorgverleners, mantelzorgers en patiënten samen om de samenwerking in hartfalenzorg te verbeteren. Becky Noyens, adjunct-apotheker en kernteamlid van HeartsConnect, benadrukt het belang van samenwerking tussen disciplines.
“Het lerend netwerk hartfalen, HeartsConnect bundelt de krachten van acht hartfalenprojecten die tegen dezelfde uitdagingen aanlopen. Door kennisdeling en gezamenlijke opleidingen werd gewerkt aan een nationaal zorgpad voor hartfalen.” Dit zorgpad legt vast hoe huisartsen, apothekers, verpleegkundigen en specialisten integrale en zorgvuldige opvolging kunnen bieden.
Het is belangrijk dat hartfalenpatiënten overal op een uniforme manier worden opgevolgd en behandeld door alle zorgverleners. “Patiënten met hartfalen hebben vaak herhaalde hospitalisaties en een verhoogde kans op overlijden. Het is daarom essentieel om hartfalen zo vroeg mogelijk te diagnosticeren en de juiste behandelingen in te zetten, maar ook de opvolging en samenwerking tussen zorgverleners speelt een cruciale rol”, aldus Becky.
Wat biedt het symposium?
“Het symposium is een kans om up-to-date kennis op te doen en praktische hulpmiddelen te ontvangen, naast praktische inzichten uit de eerste lijn en interactieve hands-on workshops”, zegt Becky.
Aanwezigen maken er kennis met de nieuwste richtlijnen, zoals de WOREL- en Pallialine-richtlijnen, het multidisciplinair zorgpad hartfalen en ontvangen exclusieve educatiematerialen ontwikkeld in samenwerking met patiënten. Men krijgt inzicht in belangrijke aandachtspunten bij hospitalisatie, ontslag en zorg thuis en welke rol iedere zorgverlener hierin heeft Dit bevordert samenwerking tussen huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesisten, diëtisten, psychologen en apothekers voor een geïntegreerde zorgaanpak.
Een belangrijk aspect is het leren uit de praktijk. Tijdens het symposium worden ervaringen gedeeld uit de implementatie van een hartfalenprogramma binnen Zorgzaam Leuven. Dit project toont hoe samenwerking tussen zorgverleners geoptimaliseerd kan worden. Een interactieve casusbespreking brengt zorgverleners en patiënten samen om praktijkgerichte oplossingen te bespreken.
Toekomst (2025-2027): Het HART-project, Hartfalen Apothekers in een Regionaal buurtTeam.
Apothekers spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van hartfalenpatiënten, maar die rol wordt nog te weinig benut. “Onderzoek wijst uit dat inclusie van de apotheker in het zorgteam de naleving van richtlijn-gestuurde therapie bevordert en het aantal ziekenhuisopnames vermindert. Binnen het nationaal zorgpad hartfalen is er dan ook een duidelijke rol weggelegd voor de apotheker”, zegt Becky. “Niet alle apothekers kennen het nationale zorgpad hartfalen of hebben zicht op de diagnose van hun patiënten. Ook een structurele samenwerking ontbreekt. Daarom kreeg ik een beurs van de Koning Boudewijnstichting voor eerstelijnsprofessionals. Naast mijn werk als apotheker bij Markt 31 en lector farmacologie aan Thomas More, vervoeg ik sinds januari 2025 het kernteam van het lerend netwerk HeartsConnect. Zo kan ik de volgende drie jaar het project HART mee uitwerken.
Apothekers kunnen volgens Becky een rol opnemen in de preventie, opsporing en opvolging van hartfalen. Ze kunnen patiënten informeren over hart- en vaatpreventie, tijdig doorverwijzen bij symptomen en therapietrouw bevorderen. Met grondig medicatienazicht kunnen ze helpen om geneesmiddelgerelateerde problemen op te sporen en gezondheidsvaardigheden te verbeteren.
Daarnaast kunnen apothekers gezondheidsparameters zoals bloeddruk, hartslag en gewicht opvolgen en alert zijn voor contra-indicaties. “Het project HART richt zich de komende drie jaar op het ontwikkelen van materialen en bijscholing, de opstart van een buurtteam (met apothekers, huisartsen en verpleegkundigen) in Kasterlee, en de evaluatie hiervan.”
Het Heart2Heart-symposium biedt apothekers de kans om hun rol in de hartfalenzorg beter te begrijpen en te versterken. “Ik hoop dat apothekers na dit symposium de samenwerking met andere zorgverleners nog actiever gaan opzoeken. Misschien organiseren ze zelfs een MFO (Multidisciplinair Overleg) over hartfalen in hun regio. We willen dat elke zorgverlener na dit symposium sterker staat in de zorg voor hartfalenpatiënten en beter samenwerkt met collega’s.”