10 nov 2021
Campagne
Onderzoek
Sensibilisatie
Vaccinatie
Image
Griepprik

5 weken na de start van de sensibiliseringscampagne over griepvaccinatie, blijkt uit de cijfers dat het aantal afgeleverde vaccins hoger ligt dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar. Verder sensibiliseren blijft echter de boodschap, vooral voor mensen onder de 65 jaar.

De eerste signalen van griep uit de Balkan, wijzen op een ernstig griepseizoen voor ouderen, zei het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) eind oktober. Hoewel we niet zeker kunnen zijn of en hoe dit in België zal zijn is het toch aangewezen dat we vooral risicopersonen beschermen. Een sterke toename van het aantal griepinfecties tijdens de huidige COVID-19-pandemie zou immers niet alleen ernstige gevolgen kunnen hebben voor ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem maar zou een extra belasting kunnen betekenen voor de gezondheidzorg die al sterk onder druk staat door COVID-19. Daarom is de griepvaccinatiecampagne van groot belang.

Hoe is de situatie in ons land? Sciensano heeft in België nog geen griep vastgesteld, maar we stellen wel vast dat de apothekers hun rol zeer goed opnemen! Volgens de eerste beschikbare cijfers is de aflevering van griepvaccins hoger dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar. 43% van de verstrekte vaccins werden afgeleverd op jullie initiatief! Een zeer mooi resultaat! We hadden er het volste vertrouwen in dat de apothekers dit ernstig zouden opnemen en de cijfers hebben dit ten volle bevestigd: apothekers nemen hun verantwoordelijkheid op en dragen actief bij tot het verhogen van de griepvaccinatiegraad door op eigen initiatief vaccins af te leveren aan wie tot de risicogroep behoort. Vooral in de leeftijdscategorieën ‘50-65 jaar’ en ‘jonger dan 50 jaar’ zien we een sterke toename tegenover vorig jaar.

Toch is er nog veel ruimte voor verbetering in bepaalde risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, personen tussen 50 en 65 jaar, patiënten met comorbiditeiten, ouders van kinderen jonger dan 6 maanden, mensen die in hetzelfde huishouden wonen als een risicopatiënt, zorgverleners. Graag sporen we dus aan de komende weken door te gaan met de sensibilisering van alle risicodoelgroepen die in aanmerking komen voor het terugbetaalde griepvaccin, zoals de wetgeving u sinds 1 oktober toelaat te doen. Tot op vandaag werd ongeveer de helft van de 3,76 miljoen doses die voor de Belgische markt waren gepland, afgeleverd in de eerstelijnsapotheken. Meer dan een miljoen werden daarvan reeds in Vlaanderen verdeeld.

Geen overload aan pop-ups!

Het pop-up systeem in uw software kan u helpen patiënten te identificeren! Vergeet niet dat deze pop-ups alleen worden geactiveerd bij mensen die tot een van de risicogroepen behoren en het vaccin nog niet hebben gekregen. Als een vaccin al is afgeleverd of als u hebt aangegeven dat de persoon niet gevaccineerd wil worden, wordt de pop-up automatisch uitgeschakeld. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je overspoeld wordt met ongewenste berichten.