7 jun 2022
Eerste Lijn
Oproep
Preventie
Image
apr met patient.jpg

Tijdens de pandemie werd duidelijk dat de aanpak van relatieproblemen en huiselijke spanningen een specifieke ondersteuning vragen. 2 op 3 volwassen vrouwen zijn slachtoffer van één of andere vorm van geweld. Ook kindermishandeling en ouderenmishandeling vereisen onze aandacht. Hiervoor werd wat men noemt de ‘ketenaanpak’ in Vlaanderen opgestart. Hoekstenen zijn medewerkers van het CAW die op de eerste lijn voor directe slachtofferopvang kunnen zorgen en die nauw samenwerken binnen de Family Justice Centra.

Eerstelijnszorgverleners kunnen een belangrijke bijdrage leveren. Want vroegtijdeige detectie evn ondersteuning is de sleutel tot een effectieve aanpak. Het Project #CAVAsa is één van de initiatieven die nauw samenwerkt met eerstelijnszones om intrafamiliaal geweld bespreekbaar te maken. Dit samen met Domus Medica en VLOCO (Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling). Samen starten we een gespreksgroep op die zorgverleners hiervoor verder opleidt in Eerstelijnszone Noord Antwerpen.

Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de hulpverlening op de eerste lijn door onder meer apothekers, huisartsen, verpleegkundigen, thuisverzorgenden, maatschappelijk werkers en psychologen. We willen ook slachtoffers een stem geven in de ontwikkeling van een lokaal breed gedragen gezamenlijke strategie.

Om dit te bereiken zullen hulpverleners  toegang krijgen tot een online e-learning. Geïnteresseerden kunnen zich ook opgeven voor deelname aan een online consensusvorming over de aanpak in twee gespreksgroepen en twee bevragingen online. Daarnaast wordt er in het najaar een multidisciplinaire training georganiseerd voor zorg- en hulpverleners in de eerste lijn.

Voor de ontwikkeling van een lokaal breed gedragen gezamenlijke strategie binnen de Eerstelijnszone Noord Antwerpen hebben we uw hulp nodig!

Graag nodigen we u uit op de eerste gespreksgroep

De eerste gespreksgroep gaat door op 23 juni van 20u tot 22u in het ZNA Jan Palfijn, zaal de Therapeut, Lange Bremstraat 70, 2170 Merksem.

Interesse? Schrijf je hier in.