23 nov 2021
COVID-19
Eerste Lijn
Onderzoek
Image
Aantal zelftesten en sneltesten

Apothekers verwachten nog meer drukte

Apothekers zagen de afgelopen maand vier keer meer zelftesten de apotheek uit gaan. Ze zijn ook zeer druk in de weer met een sterk stijgend aantal sneltesten. Dat blijkt uit de laatste cijfers van APB. Dit komt door de groeiende besmettingsgraad en de nieuwe coronamaatregelen. De verkoudheid en griep flakkeren ook op, waardoor patiënten liever geen risico nemen en zichzelf sneller testen.

Het aantal afgeleverde zelftesten is niet meer zo hoog geweest sinds ze in april voor het eerst beschikbaar waren in de apotheken. Dat blijkt uit de laatste cijfers van APB. In totaal werden er 2 miljoen zelftesten afgeleverd tussen 6 april en 16 november. “Sinds begin november zijn dat er 140.000 per week, dus die stijging is toch wel aanzienlijk”, zegt Hilde Deneyer, algemeen directeur VAN. “Hoe meer mensen er besmet raken, hoe meer zelftests er de deur uitgingen bij de apothekers. Dat is zeker een goed signaal, want het toont aan dat men bereid is om zichzelf en anderen te beschermen.”

Geen tekort

Waar bij sommige apotheken eerst 30 of 40 zelftesten per week werden afgeleverd, gaan er nu meer dan 100 over de toonbank. De stijging was volgens Hilde zeker verwacht en de apothekers hielden daar rekening mee. “Het is dus niet zo dat we met een tekort kampen. We verwachten dan ook wel dat de komende weken nog meer mensen zelftests zullen aanschaffen. Dat zal exponentieel stijgen met het aantal besmettingen.”

Meer sneltesten

Ook het aantal sneltesten in apotheken zitten sterk in de lift. November is daarvoor de drukste maand geweest met maar liefst 107.705 afgenomen sneltesten. Afgelopen vrijdag zagen we een ongeziene piek van bijna 25.000 testen op één dag. Dat zijn niet enkel terugkerende reizigers. Apothekers mogen al een tijdje symptomatische patiënten testen. “Volgens de prognose zal het aantal besmettingen nog stijgen, dus de kans is groot dat we nog een drukke periode tegemoet gaan”, aldus Dirk Vos, voorzitter VAN.

Patiënten willen advies

Hoewel het aantal afgeleverde en afgenomen testen stijgt in de apotheken, zien we dat dit in de retail beperkt blijft, ook al mogen supermarkten ze aanbieden sinds 1 juli. De burger wil namelijk vaak een woordje uitleg wanneer hij een zelftest gaat halen, waar de apotheker het beste voor geschikt is.

 

Namens het hele VAN-netwerk, hartelijk bedankt aan alle apothekers voor het enorme werk dat jullie verrichten. En heel veel moed toegewenst in deze ongezien drukke periode.