26 okt 2021
Bevraging
Event
Intern nieuws

Op donderdag 21 oktober, ging de vierde VAN-Top door in Leuven. Dankzij alweer een mooie opkomst, enthousiast engagement en onze gedreven moderator kunnen we terugkijken op een nieuwe succesronde van de Tops. Ook hier kwamen een aantal onderwerpen aan bod die we met het hele VAN-netwerk verder zullen uitbouwen in de komende jaren. Met wat we geleerd hebben, zullen we een verder traject uitbouwen. We nemen de onderwerpen mee naar onze eigen organisatie en blikken alvast uit naar de Pharmanology beurs.

We kregen mooie complimenten en bemoedigende getuigenissen van de deelnemers. Eén van de aanwezigen was Brett Van Uytvanck, vertegenwoordiger van de apothekers in de zorgraad ELZ Grimbergen. “Ik vind het belangrijk om mee een richting te geven aan wat wij als apothekers in de toekomst zullen doen. Ik vond alle topics interessant en heb er actief over meegepraat. Een onderwerp dat me sterk bijblijft is bijvoorbeeld de werking van de eerstelijnszone’s. Omdat ik geloof in het doel en de mogelijkheden. Niet alleen voor apothekers, maar ook de samenwerking met andere zorgverleners.”

Ook collega Stijn Lazeure, stafmedewerker bij OPHACO, zag een vlotte samenwerking in de gesprekken. “Zowel hier als op de vorige VAN-Tops was er een zeer interactieve houding van de apothekers. Ze konden hun mening op een constructieve manier meegeven en we hadden ook een zeer goede moderator.”

“Er is heel veel besproken”, zegt Hilde Deneyer, algemeen directeur VAN. “Vanavond in het bijzonder rond vaccinatie, transmurale zorg, het belang van preventie en de digitale gegevensdeling. De rode draad door de Tops is dat apothekers zich willen inzetten op heel veel domeinen.”

Wat werd besproken?

Wat heeft deze avond aan het licht gebracht? Heel wat over heel veel onderwerpen. Zo is ook op de vierde avond de vaccinatie prominent aanwezig geweest, iets waar het VAN-netwerk zich dagelijks over blijft buigen. “Deze bezorgdheid is niet op een koude steen gevallen”, licht Hilde toe. Waarmee ze verwijst naar de recente verklaring van Minister Frank Vandenbroucke die vorige week aankondigde dat hij en zijn kabinet werkt aan een wetgevend kader rond de vaccinatie door apothekers.

Volgens Stijn heeft het debat ook nog een paar andere werkpunten in beeld gebracht die we moeten meenemen. “De digitalisering in het beroep blijft nog een struikelblok. Ik denk dat er op dat niveau nog zeer veel werk te verrichten is om daar te evolueren”, aldus Stijn.

Hilde heeft het ook over de eerstelijnszone’s als aandachtspunt. “Apothekers willen zich graag engageren in de eerstelijnszone’s. Ze hebben echt herkenning en correcte financiële omkadering nodig.”

Onze moderator en journalist, Jan De Meulemeester, is het eens met deze stelling. “Tijdens de coronacrisis was het alle hens aan dek, ook de apothekers zijn daarmee actief in de eerstelijnszone’s en zorgraden. De apothekers die meededen aan de VAN-Tops zijn erg betrokken in het beleid. Ik hoorde naast een aantal frustraties ook heel veel goede wil om te zoeken naar oplossingen”, aldus Jan.

“Men wilt er dus tijd voor maken, maar dat is niet altijd even goed te organiseren”, gaat Jan verder. “Apothekers moeten overigens nog kunnen blijven zorgen voor hun patiënten. Er moeten dus ook natuurlijk de middelen kunnen zijn om dat mogelijk en kwaliteitsvol te maken.”

Klassiek beeld is voorbij

Voor Brett is het duidelijk: de apotheker gaat een toekomst met meer samenwerking tegemoet. “Ik denk dat de toekomst van de apotheker nog meer zal gaan over het samenwerken in het interprofessioneel team dat zich samen rond de patiënt zal vormen. Om er zo voor te zorgen dat de kwaliteit van de zorg hoog staat en de gezondheid van de patiënt altijd op de eerste plaats te zetten”, aldus Brett.

Nadat hij vier VAN-Tops vakkundig in goede banen heeft geleid, geeft Jan toe dat hij veel te weten is gekomen over het apothekersberoep. “Ik heb het geluk om gezond te zijn. Ik heb weinig te maken gehad met artsen en dus ook met apothekers. Voor mij was heel veel nieuw. Maar door de VAN-Tops heb ik iets opgemerkt. De apotheker van vroeger, die enkel medicatie aflevert, is voorbij. De rol is veel groter geworden en blijf uitbreiden. Voor mij is de signaalfunctie van de apotheker heel belangrijk en het zou een win zijn als er meer in wordt geïnvesteerd.”

Het VAN-netwerk neemt al deze besproken onderwerpen mee in onze activiteit in de toekomst. Hierover wordt binnenkort verder overlegd. We kijken ook alvast naar hoe we dit zullen implementeren in onze externe communicatie.