Op 24 februari keurde het parlement het wetsontwerp omtrent vaccinatie door apothekers goed. Dat betekent dat Belgische apothekers zodra dit in het Staatsblad is verschenen zelf covid-vaccins mogen toedienen in de officina. Dit is een belangrijke stap in de bestrijding van het virus in de verdere toekomst. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat ook moeilijk bereikbare doelgroepen vlot hun prik kunnen krijgen.
De vaccinatiecentra zullen binnenkort de deuren sluiten. De Task force Vaccinatie is nog steeds in volle voorbereiding van de verdere vaccinatiestrategie in de eerste lijn. Met deze nieuwe wet zal de apotheker nogmaals een grote rol hierin opnemen. Uit ervaring in het buitenland is gebleken dat apothekers die vaccineren een grote impact hebben op de vaccinatiegraad en dat mensen door de apotheker worden gevaccineerd die anders helemaal geen prik zouden hebben gekregen.
Waarom apothekers laten vaccineren?
Ondanks inspanningen gedurende vele jaren stellen we vast dat de vaccinatiegraad tegen bijvoorbeeld griep en pneumokokken niet echt vooruitgaat. Integendeel, er is een stagnatie en zelfs een lichte daling in sommige gewesten in België. Niet zozeer de oudere populatie, maar wel personen onder de 65 jaar met comorbiditeiten die eveneens tot de doelgroep behoren, worden moeilijk bereikt. Dat is ook niet onlogisch: eens gestabiliseerd en bijv. de diabetes goed onder controle, voelen patiënten zich niet ziek en komen ze met relatief weinig met zorgverleners in contact. Behalve met de apotheker.
Een gezond persoon die zich wil laten vaccineren doet daar liefst zo weinig mogelijk moeite voor. Snel, bij een passage in de apotheek, is daarom een goede piste. Niet vooraf je vaccin bij de apotheker te moeten halen en dan naar de huisarts te hoeven gaan, niet hoeven te wachten in de wachtplaats, niet naar een vaccinatiecentrum enkele kilometers verderop te moeten gaan waarvoor je een afspraak moet boeken. Dat is ook de ervaring in 10 Europese landen en 26 landen in de wereld, waar de apotheker al jaren mee vaccineert.
De apotheker heeft zich, naast de enorme inzet tijdens de pandemie, al een hele tijd voorbereid op deze cruciale ontwikkeling. Maar liefst 4.100 collega’s zijn volledig opgeleid om vaccins toe te dienen en correct te reageren bij een allergische reactie zoals een anafylactische schok. De apothekers hebben zich massaal ingezet om de opleiding reeds te voltooien, zelfs zonder dat er op dat ogenblik een wettelijk kader was en zonder garantie dat ‘vaccinatie door de apotheker in de apotheek’ er zou komen.
Het gaan we verder?
De toediening van het covid-vaccin in de apotheek zal, net zoals in de vaccinatiecentra, gratis zijn voor de burger. De apotheek wordt ingericht met een aparte ruimte om te vaccineren. Patiënten zullen na de prik ook 15 minuten kunnen wachten. De apotheker zal daarna de vaccinatie kunnen registreren en een geldig COVID-certificaat aanmaken.
Men kan alvast verwachten dat het apothekerskorps deze nieuwe taak naar behoren zal opnemen. Zoals dit bij testen het geval was. Tot op vandaag werden er 1.797.227 testen door hen uitgevoerd. De burger vindt dus zijn weg naar de apotheek wanneer dit type dienstverlening wordt aangeboden.
Het Vlaams Apothekers Netwerk organiseert op dinsdag 8 maart een informerend webinar. We geven er de laatste stand van zaken over de voorbereiding en geven meer uitleg over hoe we verdergaan. Apotheker Marie De Backer sprak tijdens de kick-off van Pharmanology 2022 over haar goede ervaring in het vaccineren.