27 sep 2023
Communicatie
Getuigenis
Opinie
Image
stemmen van.jpg

Op de Werelddag van de Apotheker die onlangs werd gevierd, stonden we stil bij de veelzijdigheid en de rol die apothekers spelen in de hedendaagse gezondheidszorg. Dit jaar ligt de nadruk op het versterken van de zorgsystemen. Een belangrijke taak, aangezien de gezondheidszorg wereldwijd nog herstelt van de impact van de COVID-19-crisis. Enkele collega's van het VAN-netwerk deelden hun persoonlijke inzichten over hoe zij de rol van apothekers zien in het moderne zorgsysteem.

"Apothekers zijn een belangrijke schakel in de keten van geïntegreerde zorg rond een patiënt," zegt apotheker Tom Herremans, lid van het VAN-focusdomein Eerste lijn & Zorgsamenwerking. "We staan dicht bij de persoon en werken binnen een multidisciplinaire setting. We moeten dan ook de rol van de apotheker in de eerstelijnszone verder versterken." Deze rol omvat ook een handig aanspreek punt in de buurt, volgens apotheker Nele Roose, lid VAN focusdomein Preventie. “Jouw huisapotheker staat steeds klaar voor alle vragen over medicatie en gezondheid. Je kan er snel en eenvoudig terecht voor de expertise van de apotheker en als wegwijs naar andere zorgverleners.”

Dirk Vos, voorzitter VAN, benadrukt de toegankelijkheid van de apotheek verder. "De lokale huisapotheker is het meest laagdrempelige aanspreekpunt in de zorg in onze gemeenschappen. Uiteraard zijn geneesmiddelen en gezondheidsproducten onze expertise bij uitstek, al worden we ook voor andere competenties aangesproken. Zoals in het kader van preventieve gezondheidszorg en geestelijke noden”. Het VAN focusdomein preventie zet zich in voor het preventieve aspect waar Dirk naar verwijst. En projecten zoals #CAVAsa en Suïcidepreventie in de Apotheek gaan dieper in op de zorg voor de mentale gezondheid. Aline Ghijselings, projectcoördinator #CAVAsa, vindt ook dat de competenties van apothekers verder gaan dan medicatie. "Een huisapotheker is ook een gezondheidscoach, een detector en een toeleider. Hij werkt als één van de spilfiguren in de zorgsector." Deze vaardigheden helpen de patiënt om de weg naar verdere hulp te vinden. Romain Poriaux, communicatiemedewerker bij pharmacy.brussels en lid VAN focusdomein Communicatie, is trots op hoe de lokale apotheker op deze manier andere zorgberoepen bijstaat. "De apotheker versterkt de eerste lijn meer dan ooit en bereikt zo ook heel wat burgers die bijvoorbeeld geen huisarts hebben."

De apotheker is een zeer vertrouwde zorgverlener voor veel patiënten. Deze vertrouwensband maakt de rol als detector en doorverwijzer mede mogelijk. Volgens apotheker Ann Verrydt, lid VAN focusdomein Preventie, is dit niet te onderschatten. "De apotheek is een plek waar iedereen welkom is zonder afspraak. Waar nog tijd is voor een informele babbel en professioneel gezondheidsadvies steeds kosteloos is. Waar er gezocht wordt naar een oplossing op maat, kwaliteit primeert en vertrouwen hoge toppen scheert. En waar klantvriendelijkheid iedere dag opnieuw in praktijk wordt omgezet." Ook de snelheid van de zorg van de apotheker is een grote troef, vindt Dirk Broeckx, sponsor VAN focusdomein Vergoeding & Apotheekorganisatie. “Niet ‘het product’ of ‘de prijs’ zijn de kern van ons beroep. We moeten de apotheek omvormen tot een plaats waar de patiënt, ook fysisch, centraal staat en waar hij/zij in alle rust en privacy kan uitleggen wat nodig is”. Apotheker Tim Tzirtziganis, sponsor VAN Focusdomein Preventie, volgt deze houding over patiëntgerichtheid. "We blijven daarnaast nauw samenwerken met alle gezondheidsactoren. Op die manier wordt er ook gestreefd naar een betaalbare volksgezondheid."

Op de Werelddag van de Apotheker en elke andere dag blijven apothekers van grote waarde voor de gemeenschap, met hun steeds grote inzet, expertise, gericht advies, vertrouwensband en toewijding aan de gezondheid van hun patiënten.