Apotheker kan doorverwijzen naar Bewegen Op Verwijzing-coach
Genoeg bewegen is voor iedereen van cruciaal belang, of je nu kerngezond bent of kampt met bepaalde gezondheidsproblemen. Helaas halen vele mensen hun dagelijks aangeraden portie beweging niet. Het initiatief Bewegen op Verwijzing van het Vlaams Instituut Gezond Leven wil hier verandering in brengen. Een zorgverlener kan met een patiënt praten over hoe goed hij beweegt. Als de patiënt hulp nodig heeft, kan de zorgverlener hen doorverwijzen naar een bewegingscoach, die een aanpak op maat opmaakt. Gezond Leven wil nu via een pilootproject testen of apothekers kunnen helpen als doorverwijzers.
Van september 2021 tot december 2022 onderzoekt Vlaams Instituut Gezond Leven hoe een verbreding van verwijzers voor Bewegen Op Verwijzing mogelijk is. “Bewegen op Verwijzing is vooral bedoeld voor mensen die hun aanbevolen dagelijkse beweging niet halen. Mensen die dus niet genoeg bewegen en/of veel stil zitten,” zegt Luc Lipkens, stafmedewerker Bewegen op Verwijzing. “Het is de bedoeling van dit initiatief dat zorgverleners hun patiënten ondersteunen in het uiteindelijk actiever te zijn.”
“Alle artsen en apothekers kennen het nut van bewegen en zeggen dat regelmatig wel eens tegen hun patiënten”, vertelt Luc verder. “Maar het enkel vermelden, helpt niet altijd. Ze gaan daardoor patiënten motiveren, maar het gedrag veranderd daarmee niet altijd. Dus we willen het mogelijk maken om dit soort gedrag te veranderen en mensen daarin te ondersteunen. Je zou kunnen zeggen dat apothekers dat zelf zouden kunnen opnemen, maar dat zou een zeer tijdrovend initiatief worden. Dus daarom vinden we het handiger om deze ondersteuning uit handen te geven.”
Apothekers kennen het nut van bewegen en zeggen dat regelmatig wel eens tegen hun patiënten. Maar het gedrag van de patiënt verandert daarmee niet altijd. Dus we willen het mogelijk maken om mensen daarin te ondersteunen.
Hoe kunnen apothekers helpen?
et project gaat momenteel door in 12 pilootregio’s en loopt van september 2021 tot december 2022. Deelnemende apothekers krijgen een vorming over wat het initiatief precies inhoudt, welke meerwaarde het heeft als apotheker en welke patiënten er kunnen doorverwezen worden. Vanaf dan is het mogelijk om praktisch aan de slag te gaan en een verwijzingsbrief te maken.
“Apothekers hebben daar momenteel niet erg veel ervaring mee”, zegt Luc. “Daar proberen we hen ook zo goed mogelijk mee te helpen. Op http://www.bewegenopverwijzing.be kan je een verwijstool vinden. Met deze tool kan je veel gemakkelijker een verwijsbrief maken. Deze brief aan patiënten afgeven is dan ook een stap vooruit in de motivatie voor veel mensen.”
Vanaf dan kan de patiënt zelf contact opnemen met een Bewegen op Verwijzing-coach. Deze coach analyseert hoe de patiënt leeft, wat de gewoontes zijn, wat men vroeger heeft gedaan en wat hen daaraan aanstond of juist niet. Zo maken ze een plan op dat ook echt op maat is van de deelnemer.
Dan is het aan de deelnemer om het advies van zijn of haar coach uit te proberen en te volgen. Na een bepaalde tijd, zien de coach en de deelnemer elkaar terug om te evalueren. Dat staat hen toe om, indien nodig, het advies uit te breiden. Met de bedoeling dat de deelnemer uiteindelijk zelf verder kan. De intervallen tussen afspraken met de coach worden namelijk langer. Soms zit er een week tussen, soms drie weken, soms een maand. Tot dat het punt is gekomen dat de deelnemer het ziet zitten om zelfstandig verder te gaan.
Na het pilootproject
“Het is tijdens de coaching de bedoeling dat er een verslag wordt opgemaakt en gestuurd naar de doorverwijzende arts of apotheker”, legt Luc uit. “We willen zo de doorverwijzer er mee bij betrekken. Dit zodat de patiënt na een bepaalde tijd terug kan gaan naar de doorverwijzer, die op zijn beurt kan zien wat de vooruitgang is. Uiteraard gaat dit pilootproject testen of dat ook mogelijk is voor apothekers. We gaan onder meer een bevraging doen wanneer het project een tijdje loopt. Als het pilootproject positief wordt geëvalueerd, zouden we graag zien dat het niet enkel in de pilootregio’s zou verdergaan. Maar dat het dan naar heel Vlaanderen zou kunnen worden uitgebreid.”
Benieuwd wat het pilootproject inhoudt en of jouw regio ook deelneemt? Je vindt alle info op www.bewegenopverwijzing.be/pilootproject