21 jun 2022
Eerste Lijn
Event
Interview
Image
ICIC

Vanuit VAN zetten we sterk in op geïntegreerde zorg. Dit is volgens ons de beste manier om de meest kwaliteitsvolle zorg tot bij de patiënt te brengen. We doen dit bijvoorbeeld met het #CAVAsa project en initiatieven waarin de huisapotheker samenwerkt met andere zorgdisciplines. Populatiemanagement vond tijdens de voorbije pandemie zijn of haar doorstart. Apothekers voerden maar liefst 4 miljoen vaccinatiegesprekken in hun apotheek.

Elk jaar vindt de International Conference on Integrated Care (ICIC) plaats en dit jaar was dat in Odense, Denemarken. Op dit congres worden jaarlijks dit soort initiatieven en bevindingen ervan gedeeld met de wereld. Marie Van De Putte (Zorgzaam Leuven), Gijs Van Pottelbergh (Zorgzaam Leuven) en Barbara Verboven (APB) waren dit jaar aanwezig om de Belgische geïntegreerde zorg te vertegenwoordigen, samen met Hilde Deneyer (VAN), Georges Verpraet (APB), Renilde Alaerts (Zorgzaam Leuven) en Mare Claeys (Zorgzaam Leuven).

Marie en Barbara spraken met ons over waar het congres voor staat, wat we ervan kunnen onthouden en wat het kleine België aan de grote wereld kan leren.

 

Wat is het ICIC precies? Hoe vertegenwoordigt het de geïntegreerde zorg?

Marie: Het ICIC is het wereldcongres van geïntegreerde zorg. Het is speciaal voor iedereen in de wereld die bezig is met geïntegreerde zorg in de breedste zin van het woord. Met als doel het realiseren van de Quintuple Aim. Dit betekent het streven naar meer gezondheid voor de algemene bevolking, een betere kwaliteit van de zorg zoals de patiënt ervaart, meer tevredenheid bij zorgverleners, met hetzelfde budget een betere kwaliteit van zorg bieden en meer inspanningen voor kwetsbare patiënten. Dat is een hele opdracht natuurlijk.

Dit doel proberen we ook te bereiken in Zorgzaam Leuven. We zijn actief in een regio met 102.000 inwoners en willen geïntegreerde zorg realiseren voor deze inwoners. Dat betekent dat we ons inzetten voor de zorg voor chronisch zieken, complex zieken en kwetsbare mensen. Maar ook voor mensen die risico hebben op chronische ziekte. Geïntegreerde zorg is enkel haalbaar als je erop inzet vanuit een breed netwerk, waar gezondheidszorg, welzijnszorg en lokale besturen bij betrokken zijn.

 

Vertel eens waarover jullie hebben gesproken. Wat was de reactie hierop?

Marie: Ik heb het project Zorgzaam Leuven voorgesteld samen met mijn collega, Dr. Gijs Van Pottelbergh. We hebben aangehaald dat we in Leuven zes pijlers tegelijk aanpakken om te komen tot geïntegreerde zorg. Die zes pijlers bestaan onder meer uit de hervorming van de financiering en het inzetten op datasystemen. Ook de buurtteams vallen hieronder, dat zijn multidisciplinaire teams van verschillende zorgverleners op buurtniveau. Dit bevat ook zaken als transmurale samenwerking met de ziekenhuizen.

We hebben veel positieve reacties gekregen van het publiek. Dat was een grote eer, want dit zijn zorgverleners vanuit de hele wereld. We kregen complimenten van mensen uit China, Schotland en Duitsland. Ze vonden het verhaal dat we vertelden herkenbaar en waardeerden de totaalaanpak. We werken sterk op buurtniveau, voor onze community, wat hen aansprak. Heel nabij de zorg organiseren is the way to go om geïntegreerde zorg mogelijk te maken.

Barbara: Ik had zelf ook de eer te mogen spreken over het verloop van de Covid-testing in de Belgische apotheken. Een project waar we terecht fier op mogen zijn. Meer dan 3000 apotheken werden opgeleid en meer dan 2,2 miljoen sneltesten afgenomen waarmee ongeveer 1 op de 10 covidtesten in België en dus in de apotheek plaatsvonden. En vandaag tellen we nog steeds meer dan 2500 actieve apotheken die testen!

 

Welke plenaire sessies, voorstellingen, workshops en voordrachten zijn jullie zoal bijgebleven?

Barbara: Het aanbod was gigantisch en het was nog maar eens duidelijk dat onze gezondheidszorg overal ter wereld enorm aan het evolueren is. Een coherent en geïntegreerd gezondheidssysteem is de sleutel tot succes. Ondertussen heeft logischerwijze de digitalisering zijn weg in de gezondheidszorg gevonden met heel wat mooie en succesvolle initiatieven tot gevolg. Het was boeiend om te horen dat ze bijvoorbeeld in andere landen momenteel wel al geslaagd zijn in een volledig up-to-date medicatieschema dat door alle zorgverstrekkers kan bekeken en bewerkt worden. Hierdoor kunnen apothekers nog betere zorg leveren.

Recent werd ook het project rond suïcidepreventie in de apotheek vanuit VAN opgestart in samenwerking met VLESP en steun van de Vlaamse overheid. Op de conferentie kreeg dit soort mentale gezondheidszorg de nodige aandacht. Dit nemen we zeker mee in de uitwerking van ons project!

Marie: Ik interesseer me ook heel erg in data-driven zorg om te kijken hoe we als apothekers veel makkelijk bepaalde doelgroepen detecteren en helpen vanuit verwerkte gegevens. Een andere belangrijke randvoorwaarde om te groeien met ons beroep is dat we ook de nodige financiële middelen ontvangen. Bijvoorbeeld als het gaat over preventie, dit nemen we er meestal bij als apotheker in onze dagdagelijkse taken. Daar moet de apotheker goed voor vergoed worden. Dus ik volgde op de beurs vooral sessies bij over deze onderwerpen. Alsook sessies over de samenwerkingsmodellen. Je kan geïntegreerde zorg niet vanuit je eentje organiseren. De huisapotheker heeft de huisarts, verpleegkundige, maatschappelijk werker en buurtwerker nodig. Soms zien we dat we nog niet alle mogelijkheden hebben om optimaal samen te werken.

 

Wat zouden we in Vlaanderen zoal kunnen leren van een paar van deze onderwerpen over geïntegreerde zorg?

Marie: Ik heb op het congres spijtig genoeg relatief weinig apothekers ontmoet. Ik denk dat we internationaal niet heel erg actief trekker zijn van geïntegreerde zorg. Terwijl ik vind dat we in Vlaanderen er juist wel een grote trekker van zijn. Dat is ook een belangrijk onderdeel van het VAN-netwerk. Volgend jaar zal het congres gehouden worden in Antwerpen, dat is wel een unicum. Ik kijk erg uit naar de editie in Antwerpen, waar ik hoop dat we met een uitgebreide delegatie van onze sector aanwezig zullen zijn.

Wij kunnen ook bepaalde zaken aan de wereld leren. Eén van de sterktes die ik ervaar vanuit Zorgzaam Leuven is dat het coördinatorschap wordt gedeeld onder mezelf als huisapotheker en Gijs als huisarts. Zo wordt geïntegreerde zorg al direct meer vanuit het multidisciplinaire bekeken. Dat was een sterk signaal op het congres, dat een apotheker en arts hieraan nauw samenwerken. Ik heb ook heel mooie reacties ontvangen van Vlamingen hierover.

Barbara: Ondanks dat België een relatief klein landje is, zijn we eigenlijk toch bezig met dezelfde innovaties en botsen we soms, helaas, tegen dezelfde moeilijkheden en hinderpalen maar krijgen we hierdoor ook nieuwe in- en vooruitzichten. Deze conferentie heeft dus op dat vlak mijn blik nog verruimd en bevestigd dat we als apothekers een grote rol spelen in de gezondheidszorg. Samenwerking met andere zorgverstrekkers essentieel is om de beste zorg aan de patiënt te kunnen leveren.