4 sep 2024
Communicatie
Eerste Lijn
Getuigenis
Interview
Mededeling
Preventie
Image
Sophie Baets.jpg

De zorgraden van de eerstelijnszones hebben een belangrijke rol in de structuur van de Vlaamse zorg. Ze werken aan specifieke opdrachten die inspelen op de lokale noden en de context van de zorg in hun regio. In deze structuren neemt de apotheker een steeds belangrijkere positie in. We gaan in gesprek met enkele apothekers die actief zijn binnen de zorgraden. We praten over hun motivatie, de lokale initiatieven die ze ondersteunen, de uitdagingen, en hoe ze de samenwerking ervaren.

Sophie Baets is recent toegetreden tot de zorgraad van de eerstelijnszone Pallieterland. Ze nam deze rol over van Riet van den Broek, die haar nog informeert waar nodig terwijl Sophie haar weg vindt in de vertegenwoordiging van de apothekers uit haar regio. Als nieuw gezicht in de zorgraad, brengt Sophie nieuwe energie en inzichten in de discussie over de rol van apothekers binnen de eerstelijnszorg. We spraken met haar over haar eerste indrukken en toekomstplannen.

"Ik vind samenwerking tussen collega apothekers, maar ook tussen alle zorgprofessionals, heel belangrijk. Ik had er weinig gevoel bij in de beginperiode zo'n zeven jaar geleden”, vertelt Sophie. “Ik was destijds al actief in de voorloper van de eerstelijnszones, maar door personeelsproblemen in de apotheek was ik daar tijdelijk mee gestopt. Ik had mezelf echter voorgenomen dat, als de kans zich ooit weer zou voordoen om naar deze samenwerking terug te keren, ik die kans zou grijpen. En toen belde Riet met het nieuws dat ze haar functie zou neerleggen. Ik heb toen geen moment getwijfeld om de taak over te nemen.”

Hoewel Sophie nog maar net is begonnen in haar rol, is haar eerste indruk positief. "Ik vind het heel interessant omdat alle actoren aan tafel zitten en je zaken vanuit verschillende perspectieven bespreekt," zegt ze. Dit creëert een omgeving waarin verschillende visies – die van apothekers, artsen, professionals uit de psychiatrische zorg, en meer – samenkomen, wat volgens haar de discussies in de zorgraad waardevol maakt.

 

Praktische inbreng en communicatie

Als apotheker wil Sophie vooral de praktische kant van het beroep vertegenwoordigen in de zorgraad. "Neem bijvoorbeeld de 'Findrisk'-score voor diabetespreventie en -detectie. Het idee is dat we deze score laten invullen door mensen in de apotheek, maar in de praktijk is dat niet altijd eenvoudig. Mensen zijn soms terughoudend om dit te doen, of vinden het niet zo belangrijk. Dat is precies de soort praktische feedback die wij als apothekers kunnen geven.”

Daarnaast ziet ze haar rol ook in het delen van nieuwe werkwijzen en inzichten met haar collega-apothekers, om zo de brug te slaan tussen wat in de zorgraad wordt besproken en wat daadwerkelijk gebeurt in de apotheken. "Het is een wisselwerking," merkt ze op. "We ontvangen input vanuit de zorgraad, en die kunnen wij dan verder delen en bespreken binnen onze beroepsgroep."

Communicatie is een essentieel onderdeel van Sophie’s rol in de zorgraad. Gelukkig kan Sophie hiervoor rekenen op de hulp van KAVA, haar lokale beroepsvereniging. "Na de eerste vergadering heb ik informatie doorgegeven aan KAVA en zij zetten dat meteen om in een duidelijke e-mail, die ze naar alle apothekers sturen. Dat is echt een enorme meerwaarde. Het is belangrijk dat een beroepsvereniging die rol op zich neemt. Ik vertegenwoordig de apothekerskring, deel mijn inzichten en meningen, maar ik ben geen secretaris. Ik ben apotheker en sta in mijn apotheek. Het zou onrealistisch zijn om van mij te verwachten dat ik zelf alle communicatie naar iedereen stuur, zeker als je fulltime werkt.”

 

Advies en toekomstplannen

In haar nieuwe rol in de zorgraad heeft Sophie alvast goede steun gekregen van haar voorganger, Riet van den Broek. "Riet verdient echt een pluim. Ze heeft me gevraagd om in haar voetsporen te treden en is altijd bereid om te helpen. Als ik een vraag krijg van bijvoorbeeld een arts en ik weet niet precies hoe Riet dat vorig jaar heeft aangepakt, stuur ik haar gewoon een mailtje en ze antwoordt direct. Die bereidheid om informatie te delen is heel waardevol. Ik weet zeker dat ik in de toekomst nog wel eens bij haar zal aankloppen voor advies. Binnenkort is er ook een bijeenkomst bij KAVA met alle verantwoordelijken van de eerstelijnszones en daar ga ik samen met Riet naartoe.”

Sophie heeft alvast een interessant beeld van enkele doelen waar ze naartoe wil werken binnen de zorgraad. "Ik wil een bijdrage leveren aan de eerstelijnszones door bepaalde onderwerpen of thema's aan te kaarten, of actief mee te werken in werkgroepen om projecten uit te werken," zegt ze. Maar haar prioriteit is het versterken van de samenwerking tussen apothekers in de eerstelijnszones. "Ik heb het gevoel dat daar nog niet genoeg aandacht voor is en daar wil ik graag verandering in brengen."

Terwijl de communicatie naar collega’s in haar eigen gemeente Duffel goed verloopt, ziet ze dat er nog ruimte is voor verbetering naar de apothekers in de verschillende andere gemeenten in de eerstelijnszone. "Het lijkt me interessant om per gemeente een soort afgevaardigde aan te stellen," stelt Sophie voor. "Ik ken de artsen en apothekers in Duffel heel goed, maar ik heb eigenlijk geen contact met de mensen bijvoorbeeld in Lier. Een aanspreekpunt per gemeente zou echt een meerwaarde kunnen zijn."

Sophie kijkt met enthousiasme naar de toekomst binnen de zorgraad. Ze is vastbesloten om haar rol als vertegenwoordiger van de apothekers verder vorm te geven en de praktijk van het apothekersberoep in het licht te zetten aan de vergadertafel. "Ik wil niet alleen praten over samenwerking, maar het ook realiseren," zegt ze.